EL DEBAT TERRITORIAL
Crònica 16/07/2011

El Govern obre la porta a suprimir consells comarcals

El Govern s'ha fixat el repte d'eliminar tota l'estructura administrativa que considera innecessària i planteja si són necessaris els consells comarcals metropolitans, la majoria governats pel PSC.

Sara González
2 min
El nou president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve (CiU), va felicitar ahir  el vicepresident primer de l'ens i líder barceloní del PP, Alberto Fernández Díaz.

Barcelona.Els consells comarcals de l'àrea metropolitana són al punt de mira del Govern. L'objectiu de la vicepresidenta i consellera de Governació de l'executiu català, Joana Ortega, és aprovar la llei de governs locals el 2012, una normativa que té per objectiu fixar i delimitar quines han de ser les competències d'ajuntaments, consells comarcals i diputacions per evitar duplicitats i reduir despeses. I, en aquest sentit, el Govern qüestiona si és necessària l'existència de consells comarcals com els del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, ja que es tracta d'ajuntaments potents, que poden gestionar els seus propis serveis, i aviat es constituirà el Consell de l'Àrea Metropolitana. La proposta es preveu polèmica, sobretot perquè aquests organismes estan, precisament, sota el domini del PSC.

"En l'entorn metropolità, no sé si té gaire sentit que existeixin els consells comarcals. Per contra, els que estan més lluny d'aquest entorn, crec que fan un servei importantíssim", va dir fa uns dies el nou president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que ja ha acordat amb Ortega liderar aquest debat en els propers mesos. D'entrada, a la diputació ja s'han reduït les àrees de tretze a cinc, i Esteve preveu una retallada que afectarà, sobretot, el personal eventual.

Un mapa competencial asimètric

"¿No deu ser que a alguns els traeix una determinada visió partidista que els fa pensar a eliminar només aquells espais o institucions en què no surten guanyadors electoralment?", planteja el secretari de política municipal del PSC, Jordi Hereu. Per ell, modificacions d'aquest tipus s'han de fer amb "prudència, consens i diàleg". El que sí comparteixen tots els grups és la necessitat de crear un mapa competencial asimètric que s'ajusti a la realitat de cada territori. El Govern subratlla que el debat és obert i que una altra de les opcions que es posarà sobre la taula és reduir tota l'estructura administrativa, política i de càrrecs de confiança dels consells comarcals perquè es transformin en consells d'alcaldes, que només necessitarien la figura d'un directiu executor.

Tant ERC com el PP donarien suport a la supressió d'alguns dels consells metropolitans. "No té sentit una superposició d'administracions", defensa el secretari de política municipal d'ERC, Marc Sanglas. L'opció de consens entre totes les forces polítiques és que cal una reformulació que fomenti que els consells comarcals esdevinguin estructures mancomunades de serveis. "No és difícil trobar un encaix entre els consells comarcals en el marc de la vegueria metropolitana, el que cal analitzar és com pot coexistir amb el Consell de l'Àrea Metropolitana", assegura el diputat d'ICV Jaume Bosch.

Hereu insisteix que cal recordar que els consells comarcals en l'àmbit metropolità "presten serveis importants, des del manteniment de les rondes fins al suport a la gestió del sistema educatiu i recursos per generar ocupació, passant per l'habitatge assequible".

stats