TRIBUNALS
Crònica 12/01/2012

Imputat el director dels Mossos pel desallotjament dels 'indignats'

El jutge imputa el director dels Mossos, Manel Prat, pel desallotjament dels indignats de la plaça Catalunya el 27 de maig. També acusa l'exregidora socialista Assumpta Escarp i altres càrrecs policials.

Laura Díaz-roig
2 min
Els indignats consideren que l'operació policial a la plaça Catalunya va ser un desallotjament encobert.

BARCELONAEl jutge de Barcelona que investiga el polèmic desallotjament del 27 de maig a la plaça Catalunya, Josep Maria Miquel Porres, ha citat a declarar com a imputats el director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat; l'extinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Assumpta Escarp; el responsable del dispositiu d'ordre públic dels Mossos, Antoni Antolín; i el cap de la brigada antiavalots, David Bordas. Així, entre els dies 19 i 31 d'aquest mes, els quatre alts càrrecs hauran de donar explicacions al jutge sobre les decisions que es van prendre durant l'operació policial d'aquell dia, que es va saldar amb més de 120 ferits.

La interlocutòria del jutge és breu però en l'anterior escrit -a principis de desembre, quan va admetre a tràmit la querella interposada per una cinquantena d' indignats -, va assegurar que els fets relatats "imposaven" obrir una investigació per aclarir si es va vulnerar el dret fonamental a la llibertat de reunió i si la policia va cometre algun delicte contra la integritat corporal, el patrimoni i les persones.

Tracte "vexatori"

En la interlocutòria d'admissió a tràmit el jutge relatava que els acampats van rebre "un tracte intimidatori, amenaçador i vexatori" per part dels Mossos, els quals els van prohibir anar al lavabo i menjar. A més, descrivia com els serveis de neteja van amuntegar el material informàtic dels indignats "sense tenir cura" i feia referència com a "dada significativa" al fet que els agents no anaven degudament identificats. "La reacció dels agents va ser violenta. Van colpejar persones que estaven en actitud pacífica, malgrat els precs perquè aturessin els cops i la profusió d'expressions vexatòries", relatava.

Quan es va conèixer l'admissió a tràmit de la querella, el director general dels Mossos va explicar que segurament tornaria a prendre "les mateixes decisions" i es va mostrar decidit a aclarir les seves responsabilitats davant del jutge. "És paradoxal que els antisistema utilitzin el sistema per anar contra el sistema", va dir.

stats