PACTES LA XENOFÒBIA CONDICIONA
Crònica 08/06/2011

L'Albiol alcalde es col·loca la pell de xai

Xavier García Albiol, futur alcalde de Badalona, va rebaixar ahir exponencialment el to xenòfob de la seva campanya i va indicar que la seva prioritat és fer sortir la ciutat de la crisi econòmica que viu.

Oriol March
3 min
Gran expectació La seu del PP badaloní estava plena com un ou, ahir al matí. Era la primera intervenció d'Albiol des que se sap del tot que serà alcalde.

Badalona.Un cop sabut que cap pacte li impedirà ser l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol ha optat per moderar el discurs xenòfob exhibit tant en campanya com en els quatre anys de l'anterior legislatura. Totes les càrregues contra la immigració, contra els "incívics", contra els qui "no s'adapten", contra els que cometen frau en les ajudes socials van quedar ahir sepultades, ni que sigui durant els prop de 50 minuts que va durar la seva primera compareixença pública després de les eleccions, per un objectiu prioritari: "La reactivació econòmica de la ciutat". Una voluntat que va expressar només de puntetes en la seva campanya electoral, presidida per un breu " Muchos lo piensan, yo lo digo " i centrada, gairebé en exclusiva, a combatre la delinqüència que vinculava a la immigració il·legal.

Dos conceptes que, per cert, Albiol s'ha encarregat de vincular al llarg dels últims anys. Ho va fer, per exemple, repartint fulletons contra els gitanos romanesos pel barri de la Salut, una acció que l'ha portat a estar denunciat a la Fiscalia. Ahir, però, es va calçar la pell de xai i es va dedicar, simplement, a anunciar una reunió amb els empresaris i comerciants de Badalona per mirar de repuntar l'activitat econòmica badalonina i a revelar que farà una auditoria de l'Ajuntament: "Les primeres informacions de què disposem són pitjors del que ens pensàvem". Una postura que s'emmarca en la línia de traspassos de poder que està efectuant el PP en algunes autonomies, com ara Castella-la Manxa, on els populars denuncien una situació financera absolutament desastrosa.

Pinzellades del discurs habitual

L'única part del seu discurs en què va recordar a l'Albiol en campanya va ser quan va assegurar que un dels seus propòsits era teixir un "nou plantejament de seguretat a la ciutat". Aquelles denúncies de "frau en les ajudes socials" -mai l'ha quantificat, excusant-se dient que l'Ajuntament no l'hi facilitava les dades- van quedar reduïdes ahir a la voluntat que a Badalona "no hi hagi ciutadans de primera i de segona". Pel que fa a l'anàlisi de la seva victòria electoral, el futur alcalde va valorar de "simplista" l'actitud dels que l'atribueixen, únicament, al seu discurs dur contra la immigració. Fins i tot va treure pit quan va dir: "Si el discurs que he fet no fos real, la gent no m'hauria votat en tots els barris".

En aquest sentit, va criticar el PSC, que perdrà per primer cop el govern municipal després de 32 anys, per no voler admetre el perquè de la derrota. "Quan baixi el suflé i siguin conscients que estan a l'oposició, ja veurem", va dir Albiol en referència a l'anunci del socialista Jordi Serra, encara alcalde de la ciutat, de bloquejar totes les iniciatives que endegui el nou govern popular.

Amb CiU, el futur alcalde de Badalona va ser més amable. Tant, que va anunciar que oferirà a la federació la presidència del districte primer de la ciutat, tradicional feu electoral dels nacionalistes. També va aprofitar per lloar Ferran Falcó, candidat de CiU a les eleccions, per haver pres la determinació de votar-se a si mateix en el ple badaloní de dissabte. El candidat del PP va assegurar que al llarg d'aquestes dues setmanes de rumors no ha patit en cap moment pel seu nou càrrec.

Tot era clar des del 23-M

I és que, com va revelar Albiol, Falcó li va dir l'endemà de les eleccions que la seva determinació era que governés la llista més votada. El candidat de CiU va confirmar-ho a COMRàdio amb l'argument que la seva decisió de deixar governar Albiol farà que topi amb la realitat i "deixi de dir barbaritats". La segona part la va encetar ahir, ni que sigui provisionalment, el futur alcalde.

L'encara batlle Jordi Serra va carregar, des dels mateixos micròfons, contra CiU per deixar governar el PP a Badalona "com a moneda de canvi de Barcelona i de la Diputació" i va reiterar que va oferir any i mig d'alcaldia a Falcó, extrem que el convergent nega. El resultat de les negociacions, crítiques a banda, només ha estat un: Albiol és alcalde de Badalona, la tercera ciutat de Catalunya.

stats