Crònica 29/06/2011

De l'apocalipsi econòmica a les eleccions anticipades

Oriol March
2 min

BarcelonaCom a bon dièsel, Mariano Rajoy va teixir un discurs de contundència progressiva en què va dibuixar una situació econòmica senzillament catastròfica i en què va reclamar, com defensa des de fa mesos, un avançament electoral com a remei als mals espanyols. També va trobar un moment, entre cleca i cleca a Zapatero, per criticar la presència de Bildu al País Basc.

Instal·lats en l'infern

Rajoy xifra sense pietat els mals econòmics espanyols

El líder del PP va ser especialment dur en l'anàlisi de les xifres que envolten l'economia espanyola. S'hi va recrear, i el resultat final va ser sagnant. Atur, tancament d'empreses, deute públic del 67% del PIB, la prima de risc del deute... Per tot plegat, va arribar a la conclusió, previsible, que Espanya estava molt pitjor que l'any passat i que "l'estat de la nació" era un assumpte comú "al carrer, a les famílies, a les empreses i als diaris". Un toc de populisme que es va anar repetint al llarg del discurs.

Crítiques sense treva

El líder del PP posa ZP a la diana i li retreu la seva gestió de la crisi

"No se l'acusa de crear la crisi: se l'acusa de negar-la, d'alimentar-la, d'allargar-la en el temps", va etzibar Rajoy a Zapatero. També li va retreure que fes servir les polítiques socials com a cortina de fum. "Sembla un contrasentit que aquest govern parli de política social", va assegurar el líder del PP en referència a les retallades que va fer l'any passat el PSOE.

La solució: eleccions ja

Rajoy insisteix a avançar els comicis per acabar amb el calvari

"Fins quan es proposa imposar als espanyols aquest calvari estèril, aquesta lenta agonia", es preguntava Rajoy. El missatge: calen eleccions tan aviat com sigui possible perquè "aquest govern no fa res més que empitjorar les coses".

Bildu no hi podia faltar

El líder del PP considera que la "xuleria" ha tornat al País Basc

Rajoy va aprofitar cert moment per denunciar la tornada de "la intimidació, la xuleria i el despreci a la llei" als ajuntaments bascos després del triomf de Bildu el 22-M.

Poques propostes de futu

Llei de suport als emprenedors per afrontar una "tasca titànica"

Més centrat en l'embat a Zapatero que no pas a desgranar la seva alternativa, Rajoy només va fer una proposta en ferm: una llei de suport als emprenedors. Va qualificar de "titànica" la tasca de fer sortir Espanya de la crisi. Segurament serà ell, favorit a les enquestes, qui afrontarà aquest repte majúscul.

stats