13/03/2011

Una llosa per a l'energia nuclear

2 min
Un helicòpter sobrevola la central nuclear de Fukushima Daiichi.

EnginyerEls tsunamis provoquen moltes destrosses perquè la gran onada que primer penetra costa endins, després, en retirar-se, torna a arrossegar enrere tot el que inicialment havia empès. El mateix li passarà a la indústria nuclear com a conseqüència del tsunami que ha afectat tres reactors del complex nuclear de Fukushima.

Les conseqüències per a la renaixença nuclear, tan publicitada els últims temps, tindran també dues fases. La primera serà escatir la seqüència d'esdeveniments que han portat molt a prop del desastre total: primer va ser la pèrdua de refrigeració del reactor, causada inicialment pel tall elèctric provocat pel terratrèmol i després per la fallida dels generadors d'emergència, quan van quedar inundats pel tsunami. Després va venir la necessitat d'expulsar de l'edifici la contenció de gasos radioactius per evitar la ruptura del vas del reactor; la posterior explosió d'aquests gasos va destruir la coberta de protecció, cosa que va enviar la radioactivitat a l'atmosfera i va deixar el reactor a l'aire. Finalment, hi ha la més que probable fusió d'elements combustibles, el pitjor accident que pot tenir una central.

Reforç de la seguretat

L'accident de Fukushima obligarà a reforçar els sistemes d'emergència, amb el corresponent augment dels costos, i tornarà a despertar oposició social. Tot i tenir causes diferents, aquest accident és molt semblant al que va tenir lloc a la central nord-americana de Three Miles Island l'any 1979, una data que va significar l'inici de la fi de la primera era nuclear. Com ara, no s'havia previst la seqüència d'esdeveniments i es creia que un accident d'aquestes característiques era impossible, com fins ahir mateix també ho deien d'un altre Txernòbil.

Avortament de la renaixença

Però ara hem vist que no és així: n'hi hauria hagut prou que l'epicentre del terratrèmol hagués estat més a prop de la central, o que s'hagués trigat unes hores més a controlar la temperatura interna del reactor.

L'accident de Fukushima, com va passar amb el de Three Miles Island, pesarà com una llosa sobre el futur de l'energia nuclear perquè demostra que no hi ha res impossible, ni tan sols en un país tan curós i avançat com el Japó. Fukushima serà el tsunami de la indústria nuclear que provocarà l'avortament de l'intent de renaixença que amb tant delit ha estat preparant una indústria que es resisteix a rendir-se a l'evidència de la seva perillositat consubstancial.

stats