AFGANISTAN
Crònica 12/03/2012

Una altra matança de civils tensa la relació entre Kabul i els EUA

G. Bowley / T. Shah
3 min
Una altra matança de civils tensa la relació entre Kabul i els EUA

THE NEW YORK TIMES / PANJWAI (AFGANISTAN)Sigil·losament, de casa en casa, un soldat dels Estats Units va matar ahir almenys setze civils, nou dels quals nens, en una zona rural al sud de l'Afganistan. L'acció ha revifat les pors d'una nova onada d'hostilitat anti-nord-americana al país.

Habitants de tres pobles del districte Panjwai de la província de Kandahar van descriure com en una sèrie d'atacs el soldat, que havia caminat més d'un quilòmetre i mig, va irrompre en diversos habitatges. Al primer poble va matar onze persones, entre les quals quatre nenes menors de 6 anys, segons els veïns.

Després d'uns mesos de profunda indignació pública -estimulada perquè personal nord-americà va cremar exemplars de l'Alcorà el mes passat i per un vídeo que mostrava marines orinant sobre els cadàvers de talibans-, la matança ha augmentat la sensació d'assetjament entre el personal nord-americà. Els oficials descriuen una preocupació creixent per una cascada de passos en fals i pels delictes que han posat en dubte la capacitat del personal de l'OTAN per dur a terme la missió.

El president Hamid Karzai va condemnar l'atac, que va qualificar d'acte "inhumà i intencionat", i va demanar justícia. El secretari de Defensa nord-americà, Leon Panetta, va trucar a Karzai per expressar "un profund pesar" i assegurar-li que el "terrible incident no reflecteix els valors compartits amb l'Afganistan" ni "el progrés" que els dos països "han fet junts".

Els oficials nord-americans no van donar detalls sobre el soldat i només el van descriure com un "sergent de l'exèrcit que actuava sol".

A Panjwai un reporter de The New York Times que va inspeccionar els cossos va comptar 16 morts i va veure cremades a les cames i al cap d'alguns dels nens. "Tots els membres de la família han estat morts. Tots els cadàvers eren en la mateixa habitació, cremats i amb mantes sobre els cossos", va explicar al mitjà l'Anar Gul, un veí ancià que va arribar a una de les cases després que marxés el soldat. "Nosaltres mateixos hem apagat el foc", va dir.

Un dels supervivents de l'atac, Abdul Hadi, de 40 anys, va dir que hi havia més d'un soldat involucrat, una observació que també van fer com a mínim cinc veïns més. L'acusació no va ser confirmada -altres habitants parlaven de només un soldat- i no va quedar clar si s'havien enviat diversos soldats al poble per aturar el sospitós.

Mentre oficials afganesos acusaven Washington d'haver planificat l'atac, d'altres feien una crida a la calma. Va ser el cas d'Abdul Hadi Arghandehwal, el ministre d'Economia, que va recomanar veure l'atac com l'acte d'un sol individu i no dels Estats Units en conjunt. "Hi haurà noves manifestacions però això no canviarà la nostra relació amb Washington", va assegurar.

La notícia de les morts va escampar-se arreu, però més enllà d'una protesta a la base de Kandahar no va haver-hi signes immediats de fúria que poguessin alimentar manifestacions com les que va provocar la crema d'exemplars de l'Alcorà.

Un altre impàs en la diplomàcia

La rapidesa nord-americana a detenir l'atacant podria ajudar a evitar la inestabilitat que va viure el país el mes passat. La reacció a la crema de llibres sagrats va demostrar un gran salt cultural entre els nord-americans, que ho van veure com un error desafortunat, i els afganesos, que hi veien un crim a perseguir.

L'impacte de l'incident d'ahir en les tenses negociacions entre Kabul i Washington sobre la presència dels EUA al país encara no queda clar. Les protestes del mes passat gairebé van trencar l'estratègica aliança entre els dos governs, però la relació va semblar recuperar-se quan divendres es va acordar que Washington transferirà en sis mesos a Kabul la principal presó controlada fins ara per l'OTAN al país.

Les converses entre les dues administracions tenen pendent llimar les diferències pel que fa als assalts nocturns dels nord-americans a cases afganeses, especialment després d'un atac similar a aquesta tècnica emprada per l'Aliança al país.

stats