SERVEIS PÚBLICS
Crònica 03/10/2011

La meitat de la població admet que abusa de la sanitat

Un 43% dels ciutadans fan un ús inadequat de la sanitat. És el servei públic del qual la població diu que abusa més. La dada dóna arguments als partidaris del copagament sanitari, una mesura dissuasòria.

Joan Serra
2 min
Recursos limitats Diversos pacients esperen  el seu torn de visita mèdica  en una de les sales de l'Hospital Vall d'Hebron  de Barcelona.

BARCELONA.La tisorada aplicada a la sanitat catalana ha exacerbat metges i infermeres i ha reobert el debat sobre el copagament, que el Govern pretén plantejar després de les eleccions del 20 de novembre si la reflexió es trasllada a l'esfera estatal. Més que una via d'ingressos per finançar la sanitat, el copagament té una funció dissuasòria. Serveix per racionalitzar la utilització dels serveis sanitaris. L'última enquesta de l'Institut d'Estudis Fiscals (IEF), del ministeri d'Economia i Hisenda, revela que gairebé la meitat dels ciutadans admeten que abusen del sistema sanitari (un 43%). El percentatge era inferior l'any anterior (un 33%). Aquest nivell desmesurat en la utilització dels serveis públics es demostra amb dues dades: Espanya registra el doble de visites al metge que França i és el segon estat del món en consum de medicaments, només per darrere dels Estats Units.

En el mateix informe de l'IEF, Opinions i actituds fiscals dels espanyols al 2010 , nou de cada deu ciutadans creuen que han fet un mal ús d'algun servei públic o prestació social. Potser sent conscients d'aquest abús, especialment dels recursos sanitaris, els usuaris consideren que la sanitat és el servei més adequat als impostos que paguen. Un 50% dels enquestats estan satisfets amb l'atenció dispensada als hospitals i ambulatoris si tenen en compte els diners que hi destinen per finançar-los. Per això, alguns analistes entenen que la introducció de fórmules de copagament podria tenir acceptació si així es garanteix la qualitat del sistema, afectat per les dificultats financeres de l'administració. L'estudi de l'IEF recull que més de la meitat de la població (un 53%) creu que la sanitat és el servei que més justifica el pagament d'impostos. El sistema sanitari també figura al capdavant del llistat quan es pregunta als usuaris quin servei públic està més ben gestionat -un 33% l'escullen en primer lloc- i quin ha millorat més en els últims cinc anys -un 37% trien l'atenció sanitària-. La percepció d'una evolució positiva a la sanitat és més gran entre els majors de 65 anys (62%).

El copagament sanitari sempre ha figurat sobre la taula del Govern. El conseller de Salut, Boi Ruiz, n'és un ferm defensor, però l'havia descartat per a aquesta legislatura tenint en compte l'actual conjuntura econòmica, que ha empès a una situació precària moltes famílies. Ruiz ha insistit que el debat s'ha d'obrir a tot l'Estat. En diversos països europeus s'aposta pel copagament. A França hi ha lliure elecció de metge general i especialista, però el ciutadà ha de pagar una part dels honoraris mèdics. A la sanitat pública d'Alemanya s'abonen deu euros al trimestre per anar al metge.

stats