Crònica 24/12/2010

Mesures ambigües que el president haurà de concretar

El líder de CiU ha promès una transició nacional "sense límits", un pacte fiscal que canvia de nom i una lluita contra la crisi amb poques propostes concretes. A partir d'ara, però, haurà de prendre decisions.

Roger Tugas
3 min
La marxa del 10-J va reivindicar Catalunya com una nació amb dret a decidir. Mas comparteix la proclama, però la seva "transició nacional" encara no té un rumb clar.

BarcelonaBona part de les crítiques que li han dedicat els partits a Artur Mas és que el programa de govern que va presentar era inconcret i ambigu en diversos aspectes. Després d'escoltar un primer discurs en què el líder nacionalista va deixar moltes qüestions enlaire, les altres formacions li van reclamar precisió en les altres dues sessions, però el nou president en alguns casos va fugir d'estudi i en altres va ignorar els requeriments. Els aspectes que hi ha a continuació són els que van assenyalar els partits i que no van rebre resposta. Quan arribi a Palau, el nou Govern haurà d'aclarir aquestes incògnites.

1.

Proposta i reacció al pacte fiscal en la línia del concert econòmic

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, tem que el projecte de pacte fiscal fos només un "esquer electoral" de Mas. Tanmateix, li va donar suport i va instar-lo a convocar "una comissió d'estudi per a l'anàlisi del concert econòmic". El líder de CiU ho va refusar perquè "encara" no eren Govern. "Veurem com van les coses aquesta setmana i les posteriors", va limitar-se a dir.

Igualment, Puigcercós va requerir a Mas una reacció preparada per si, tal com tem, Madrid frena qualsevol pacte fiscal com el que es vol. Tanmateix, el nou president tan sols va apuntar: "Si això passa, després seurem tots plegats i veurem què fem", una resposta que no va satisfer gens el líder d'Esquerra.

2.

Meta de la transició nacional

"El tema de la transició [...], cap a on? [...] És un camí cap a la independència a terminis?", li va preguntar el portaveu del PSC, Joaquim Nadal. Gairebé en els mateixos termes va expressar el seu temor la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez Camacho. "Cap allò que majoritàriament, amb majories molt àmplies, el poble de Catalunya vagi decidint en un futur", ja que els intents de transformar Espanya han fracassat, segons Mas. No va concretar la meta que volia assolir darrere la seva grandiloqüent proclama, tal com li va recriminar diverses vegades Sánchez Camacho. El primer pas serà el nou pacte fiscal. El segon, no se sap.

3.

Lluita contra la corrupció

El líder de CiU no va fer referència a la corrupció i a la transparència de l'administració en el seu discurs inicial, un fet que li van retreure els tres partits d'esquerres i Ciutadans. Tots ells van reclamar-li mesures concretes i pactes globals per lluitar contra aquesta xacra, tot i que Mas tan sols va comprometre's a no eliminar l'Oficina Antifrau, a escoltar altres propostes i a incloure aquest aspecte en la política del seu govern.

4.

Reforma de la llei hipotecària

Els dirigents d'ICV-EUiA, Esquerra i Ciutadans també van coincidir a reclamar una reforma de la legislació -que cal portar al Congrés- per impedir que una persona hipotecada que torni el pis al banc encara segueixi endeutada amb l'entitat financera. Mas va afirmar que compartia la preocupació i el líder ecosocialista, Joan Herrera, va avançar que properament li portaria una proposta concreta al Parlament.

5.

Política econòmica tangible

En el seu discurs d'investidura, Mas va reptar-se a reduir a la meitat l'atur. "Com ho fem?", va preguntar-li Nadal. El líder nacionalista no va concretar més, però va anunciar una cimera parlamentària per tractar les possibles sortides a la crisi.

6.

Significat de 'business friendly'

"Un Govern business friendly és només un Govern amic dels negocis?", es va preguntar Nadal. Puigcercós, per la seva banda, va voler saber a quines empreses es referia Mas, si a les pimes o també a multinacionals. No va obtenir resposta i el dirigent nacionalista tan sols va explicar que treballaria per "un bon marc i un bon clima" per a les empreses.

7.

Reducció d'impostos a terminis

En matèria fiscal, Camacho va instar Mas a suprimir immediatament l'impost de successions i deixar la resta com estaven abans del primer tripartit. Per contra, Herrera li va suggerir que s'esperés com a mínim fins que se superés la crisi. Mas, però, tan sols va comprometre's a una moderació fiscal els terminis de la qual dependran de l'estat financer que es trobi a la Generalitat.

8.

Incògnita mediambiental

El líder d'ICV-EUiA va demanar-li a Mas que concretés certs aspectes en matèria de medi ambient del seu discurs inicial. Així, va preguntar si tenia intenció de realitzar transvasaments de rius, si estaria disposat a tancar un acord contra el canvi climàtic i què significava la seva proposta de "fiscalitat verda". Va rebre el silenci de Mas com a resposta, igual que quan va voler conèixer el futur del memorial democràtic.

9.

Vegueries i llei del cinema

Part del llegat d'ERC al Govern són la llei de vegueries i la del cinema, i Puigcercós va preguntar si es desenvoluparien com estava previst. Mas només va assegurar que les mantindria, però que les aplicaria sense crear "hostilitats innecessàries".

10.

Nova llei electoral

Rivera va demanar concreció en la nova llei electoral, però Mas (que podria pactar-la només amb el PSC) tan sols es va comprometre a elaborar-la al principi de la legislatura.

stats