OBITUARI
Crònica 20/03/2012

Mor Joan Corominas, l'impulsor de Banc Sabadell

Joan Corominas va presidir Banc Sabadell 23 anys i el va fer créixer fins a situar-lo en la recta de sortida per cotitzar a la borsa. Ara l'entitat ha pujat fins a la sisena posició en el mercat financer espanyol.

T.g.
2 min
Joan Corominas va tenir un paper fonamental en el desenvolupament del Banc Sabadell.

BARCELONA.El president d'honor de Banc Sabadell i de la fundació del mateix nom, Joan Corominas i Vila, ha estat un dels últims exponents del lligam de la indústria tèxtil tradicional amb el món financer a Catalunya. Així com moltes entitats es van quedar pel camí durant tot el segle XX, Banc Sabadell va saber créixer i situar-se amb el volum necessari per cotitzar a la borsa. Joan Corominas va morir diumenge als 87 anys.

El president Corominas va estar al capdavant del banc des del 1976 fins al 1999. Van ser els anys de la Transició i de la integració europea, i també els del creixement de l'entitat a l'estil taca d'oli. Igualment, va ser l'època en què l'entitat va iniciar l'aventura internacional. L'any 1978 es va inaugurar a Londres la primera oficina de l'entitat a l'estranger. Com que amb l'evolució orgànica no n'hi havia prou, Corominas va veure clar que s'havien d'aprofitar les oportunitats que oferia la banca estrangera, que en alguns casos no havia aconseguit els seus objectius de penetració al mercat espanyol.

Va ser el cas de l'adquisició el 1996 del grup NatWest España, que actualment encara opera amb la denominació de Solbank. Aquesta operació va suposar la incorporació del Banco de Asturias i l'increment de la dimensió de banc. Va ser la primera de les quatre adquisicions que es van produir al mercat espanyol a partir de l'any 2001 (Banc Atlàntic, Urquijo, Guipuzcoano i CAM) i dos més als Estats Units (TransAtlantic Bank i Mellon United, a Miami). Amb l'última adjudicació de la CAM, l'entitat que ara presideix Josep Oliu Creus s'ha convertit en la sisena entitat espanyola per actius.

Tradició i territori

Nascut a Sabadell el 20 de desembre del 1924, Joan Corominas va pertànyer a una de les famílies catalanes amb una tradició industrial més continuada, vinculada des de sempre a la indústria tèxtil. La nissaga es va iniciar a finals del segle XVIII amb Josep Corominas Umbert. El seu besavi, Joan Baptista Corominas, que té un carrer dedicat a Sabadell, va ser un dels fundadors del banc i durant els seus últims cinc anys de vida va ser-ne president.

Joan Corominas i Vila va ser llicenciat en dret, i fins al 1976 va ser empresari tèxtil. Va abandonar la marca familiar aquell any per dedicar-se en exclusiva a la presidència del banc. Amb tot, ja era conseller de l'entitat financera des del 1967. Va ser el màxim responsable del Sabadell durant 23 anys, cosa que significa que va exercir el càrrec durant més anys que els 13 presidents que ha tingut l'entitat. A finals de desembre del 1999, als 75 anys, es va jubilar i va ser substituït per l'actual president, Josep Oliu. Joan Corominas no va estar sol al capdavant del banc. El pare de Josep Oliu, Joan Oliu i Pich, el va acompanyar com a conseller director general.

La implicació de Corominas amb el territori va ser total. Ho demostren els seus càrrecs de secretari i conseller fundador de la Mútua d'Assegurances de Sabadell, i el de conseller general de la Caixa de Sabadell, de la qual també va arribar a ser president. També va arribar a ser president de la Cambra de Comerç local.

stats