Crònica 24/11/2011

Negociacions creuades

Sara González
2 min
Negociacions creuades

BARCELONAEl PP vol tocar més poder a Catalunya. Justament quan les mesures d'ajustament que dimarts van ser anunciades pel president de la Generalitat estan sent aplaudides pel PP, fonts populars asseguren que el pacte per entrar al govern de l'Ajuntament de Barcelona "ja està fet". I és que Alícia Sánchez-Camacho just després del 20-N ja va avisar: "La responsabilitat del PP no es farà a canvi de res". Però més enllà del consistori de la capital catalana, els populars també aspiren a materialitzar el suport donat al Govern durant el seu primer any de mandat en un executiu bipartit, i així ho han fet saber en converses informals a Artur Mas.

No en té prou d'haver estat fins ara el soci preferent de CiU al Parlament, tenir dues vicepresidències a la Diputació de Barcelona o governar a grans ciutats com Badalona o Castelldefels. El PP es reivindica com el partit clau que permet la governabilitat a Catalunya i a la capital catalana i vol recompensa. D'entrada, Mas torna a necessitar una parella de ball per tirar endavant uns pressupostos del 2012 plagats de mesures impopulars i sap que el PP és el més procliu a estendre-li la mà. De fet, ja s'han iniciat les converses entre els dos partits.

Paral·lelament, també avancen els contactes a l'Ajuntament de Barcelona, en què més enllà dels comptes municipals es parla d'un govern de coalició del PP amb Xavier Trias. L'aliança no seria estranya, ja que l'alcalde barceloní i el partit liderat per Alberto Fernández Díaz comparteixen la seva estratègia sobre comerç, seguretat, immigració, neteja o economia. Fonts pròximes apunten que l'acord seria la garantia perquè Alberto Fernández continués al consistori i no es postulés, després de la victòria de Mariano Rajoy, per assumir un alt càrrec, com ara delegat del govern espanyol a Catalunya.

Tot i això, en l'acord amb Trias, el líder del PP barceloní no seria tinent d'alcalde, sinó que ocuparia una regidoria de pes, com la d'Economia. L'objectiu és exercir una tasca destacada però no estar tan lligat a Trias per disputar-li l'alcaldia el 2015. Fonts populars apunten que seria tinent d'alcalde Maria Àngels Esteller, nova diputada al Congrés. El pacte municipal amb CiU no es concretaria, però, fins al gener i, de fet, serà una arma amb què comptarà el PP en la negociació dels pressupostos de la Generalitat.

Navegant solitari

Més enllà de l'Ajuntament, el PP, insaciable, també s'ha ofert en els últims mesos a Mas per teixir un govern estable. No ha arribat a fer una petició formal, però sí que han expressat en diverses ocasions la seva disponibilitat. "És Mas qui ha de decidir", diuen fonts populars. Però fins ara, amb dues eleccions -les municipals i les espanyoles- pel mig, el president de la Generalitat ha decidit navegar sol amb totes les conseqüències que té fer-ho en minoria.

"Amb una majoria absoluta del PP al Congrés, el Govern s'hauria de replantejar la seva política d'aliances al Parlament", va etzibar Josep A. Duran i Lleida durant la campanya tement ja que a Catalunya CiU vagi de la mà d'aquell partit que el collarà via Mariano Rajoy. I és que la macedònia de nacionalistes amb una força acusada d'anticatalanisme pot sortir cara. Però ara, més que mai, la butxaca mana.

stats