VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Crònica 10/01/2012

Ofensiva del Govern per protegir dones maltractades

El departament d'Interior aplicarà des d'aquest mes un nou pla per reforçar la protecció de dones maltractades. El Govern farà un seguiment pautat de les víctimes de violència per evitar noves agressions.

Laura Díaz-roig / Joan Serra
3 min
LA VALENTIA DE LES VÍCTIMES 
 Les dones maltractades s'han manifestat periòdicament contra la violència masclista, com en aquesta concentració a Barcelona.

BARCELONA.La concentració de morts violentes en l'arrencada de l'any ha disparat la por d'un repunt de la violència de gènere. Amb l'últim cas -el d'una dona de 42 anys que va morir diumenge a Tarragona després de patir ferides d'arma blanca- ja són tres les víctimes mortals en els primers deu dies del 2012 a Catalunya, tenint en compte que la investigació de l'episodi mortal de la veïna de Nou Barris no apunta a un succés de violència masclista. El Govern va fer una crida ahir a treballar en el terreny de la prevenció. De manera paral·lela, el departament d'Interior madura un protocol per millorar les mesures de protecció de dones maltractades.

El pla, que canvia la perspectiva i se centra en la víctima, començarà a aplicar-se progressivament a totes les regions policials de Catalunya des d'aquest 16 de gener, de manera que a finals d'any tot el territori estarà dotat d'un nou programa informàtic que avaluarà el risc de les víctimes de patir noves agressions i determinarà les pautes de seguiment de cada cas. "Quan analitzem l'ecosistema de la víctima, potenciem la prevenció", explica el director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez. El pla també incrementa la col·laboració amb quatre departaments de la Generalitat amb atribucions en aquesta matèria: Benestar Social, Ensenyament, Salut i Justícia.

Rèdits del treball de prevenció

"Hem de potenciar el teixit social, que tothom ajudi perquè hi hagi més denúncies", diu Martínez, que explica que també s'han signat convenis amb l'Institut Català de la Dona i La Caixa per incorporar a aquesta tasca la societat civil. El Govern treballa amb les diputacions per afinar el treball en xarxa, tenint en compte que els ajuntaments i els altres ens locals són els que tenen el primer contacte amb les víctimes.

La presidenta de l'Institut Català de la Dona, Montse Gatell, no vol atribuir les xifres dels primers dies de l'any a una possible tendència a l'alça dels casos de violència de gènere, que en els últims anys es mantenen a l'entorn de la desena: deu dones mortes el 2009, 13 el 2010 i 10 més el 2011, si es comptabilitza que l'assassinat de la dona de Girona conegut a principis de gener es va cometre el 31 de desembre. "S'han de desvincular els casos dels resultats de les campanyes i programes de conscienciació perquè estaríem distorsionant la realitat. La feina que es fa des de fa anys reporta beneficis", assegura Gatell. "No podem oblidar que hi ha milers de dones que no seran assassinades, però que viuen una realitat molt dura", subratlla la presidenta de l'Institut Català de la Dona.

Eficàcia per reduir les morts

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va vincular ahir les últimes morts a la convivència en les dates nadalenques, una relació entre vacances i conflictes domèstics que dies enrere també havia utilitzat el conseller d'Interior Felip Puig. "Els fets problemàtics emergeixen més", va raonar Cleries. Alguns experts, però, consideren que l'acumulació de morts violentes per Nadal només és una coincidència temporal. "En períodes de vacances es poden incrementar les situacions de conflicte, però els assassinats s'expliquen per una conjunció de més factors", argumenta Antonio Andrés Pueyo, catedràtic de psicologia de la Universitat de Barcelona (UB). Pueyo posa d'exemple la gelosia de la parella pel fet que la dona maltractada hagi refet la seva vida lluny de la llar o les alteracions emocionals de l'agressor. "Atribuïm totes les morts a la falta de prevenció, però de vegades són actes imprevisibles, perquè l'assassinat no sempre és el capítol final d'una història de maltractaments", destaca el catedràtic de la UB. Tanmateix, Pueyo considera que hi ha marge per reduir en un 25% el nombre de víctimes mortals si s'assoleix més eficàcia en l'àmbit policial i judicial. És el percentatge de dones assassinades en les quals hi havia denúncia per maltractaments o ordre d'allunyament de l'agressor. "Són els primers que s'han d'evitar", apunta el catedràtic.

Leonor Cantera, professora del departament de psicologia social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), subratlla el camí de la pedagogia: "S'associa maltractament i mort, però obviem els motius que provoquen aquest escenari, la desigualtat entre homes i dones". Cantera demana al Govern partides pressupostàries per ampliar la formació a les escoles.

stats