Publicitat
Publicitat

MOBILITZACIONS CONTRA LES RETALLADES

Els agents utilitzen la força i detenen 21 joves en la jornada de manifestacions més caòtica

La policia pren València per frenar la protesta dels estudiants

València viu crispada. La quarta jornada de protestes dels estudiants es va saldar amb 21 detinguts. La delegada del govern va justificar ahir les càrregues policials perquè la manifestació no tenia permís.

Des de les tres de la tarda, hora en què estava convocada una altra manifestació dels estudiants valencians per protestar contra les retallades de la Generalitat i la reacció policial dels últims dies, els agents van assetjar els voltants de l'institut Lluís Vives perquè els alumnes no tallessin el trànsit del centre de la ciutat. No obstant això, les protestes es van traslladar als carrers pròxims al centre educatiu, fet que va provocar la reacció policial. A partir d'aquest moment, les corredisses dels estudiants davant dels antiavalots es van repetir durant tota la tarda.

Com a conseqüència de les càrregues policials diversos estudiants van resultar ferits. La majoria van patir contusions mentre que d'altres van requerir assistència mèdica per cops rebuts a la cara o al cap. Diversos alumnes concentrats van lamentar que els agents els tractessin "com terroristes". La intervenció de la policia va causar el caos en els carrers de prop de l'institut i molts dels vianants van acabar refugiats en els comerços de la zona. Alguns, fins i tot, van patir danys en ser confosos per la policia per suposats manifestants.

De la mateixa manera que va passar en jornades anteriors, els estudiants van denunciar la violència que va exercir la policia. No obstant això, el cap de la policia al País Valencià, Antonio Moreno, va justificar l'actuació dels agents. "S'han vist obligats a repel·lir l'agressió", va afirmar Moreno. El comandament policial va explicar que els disturbis es van produir perquè alguns manifestants van bolcar contenidors i es van apropiar d'objectes contundents per llançar-los contra els agents. La força utilitzada per la policia va ser, segons el seu parer, "proporcionada". Durant tot el dia, però, es van poder veure agents amb pistoles de boles de goma. Moreno va argumentar que, en les protestes, hi participava no només el col·lectiu estudiantil sinó també altres persones a qui "interessa agreujar el conflicte".

Les explicacions de la delegada

El cap de la policia no va voler donar detalls sobre el dispositiu desplegat. "No és prudent des del punt de vista de la tàctica i la força policial que jo expliqui a l'enemic quines són les meves forces i debilitats", va afirmar Moreno. La delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sánchez de León, també va justificar l'actuació i va recordar que les protestes dels estudiants "estan al marge del que permet l'ordenament jurídic" perquè no havien estat comunicades. Segons les últimes dades facilitades per la policia, el nombre de detinguts en la quarta jornada de protestes van ascendir a 21, cinc dels quals eren menors d'edat. Les protestes es van traslladar ahir a la nit a la zona universitària, on uns 400 estudiants es "van refugiar" a la Facultat d'Història. Els partits de l'oposició van exigir la dimissió de la delegada del govern. El president de la Federació Valenciana d'Estudiants d'Ensenyaments Mitjans, Albert Ordóñez, va assegurar que la lluita dels últims dies "no és pels detinguts sinó per l'educació pública".

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT