MERCAT DE TREBALL
Crònica 13/01/2012

La reforma laboral, en mans de Rajoy

L'executiu de Mariano Rajoy decidirà els aspectes claus del nou marc laboral. L'evolució dels salaris, les fórmules de contractació atractives i el cost de l'acomiadament queden a les seves mans.

Joan Faus
2 min
El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, en una de les reunions amb la ministra de Treball, Fátima Báñez.

MADRIDImmobilisme absolut entre sindicats i patronal en les negociacions sobre la reforma laboral. Les postures allunyades en els temes claus com la contractació i els salaris es mantenen. El consell de ministres analitzarà avui, data límit del nou termini concedit pel govern espanyol, els pactes mínims assolits pels representants dels treballadors i els empresaris en altres punts, però no aprovarà, encara, cap mesura laboral.

El president de la CEOE, Joan Rosell, ja dóna per fet que l'acord entre patronal i sindicats és impossible. "No és que estiguem a prop o lluny, sinó que no hi ha acord", va dir a Onda Cero. Rosell va revelar detalls de la negociació i va dir que el govern espanyol volia que sindicats i patronals acordessin "dues o tres modalitats de contractes", tot i que finalment no ha estat possible.

Entre les propostes que agradaven a la ministra de Treball, Fátima Báñez, hi havia la creació d'un nou "contracte de crisi", una fórmula de contractació indefinida però amb un acomiadament més barat. Ni aquesta proposta ni la de modificar el contracte a temps parcial i el de formació han aconseguit el consens entre els agents socials i serà cosa de l'executiu decidir-ne el futur. Rosell va assegurar que el termini de negociar amb els sindicats "ha caducat", però es va mostrar disposat a tornar-ho a intentar en el futur. El contracte indefinit més barat agrada a la CEOE, que defensa que és una via per animar el mercat laboral "probablement durant aquest any i també l'any que ve". Els empresaris volen contractes en què puguin acomiadar el treballador pagant 20 i 12 dies per any treballat en comptes dels 45 i 33 actuals.

Els sindicats rebutgen aquestes propostes i acusen determinats sectors de la patronal de pretendre una "total desregulació" del mercat laboral. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va dir a RNE que les negociacions són en un punt "terriblement delicat".

stats