Publicitat
Publicitat

ELECCIONS ALS EUA

Deu estats nord-americans voten avui en el Superdimarts per elegir el rival d'Obama

Els republicans temen que la lluita interna s'allargui

El Partit Republicà ha superat les reticències inicials i cada vegada més clarament fa pinya al voltant de Mitt Romney com a candidat favorit per enfrontar-se a Barack Obama en la cursa presidencial als Estats Units. I hi ha destacats congressistes i figures claus a les files conservadores que consideren que la maratoniana jornada de votacions d'avui en deu estats, el conegut com a Superdimarts, hauria de marcar el final de la lluita interna i l'inici de la batalla -tots a l'una- per derrotar Barack Obama.

L'exgovernador de Massachusetts, Mitt Romney, continua sumant adhesions importants i l'última va ser ahir mateix: John Ashcroft, que va ser fiscal general quan George W. Bush era al poder. Aquest i altres suports arriben en plena campanya de Romney per explicar als dirigents del seu partit que la cursa republicana s'hauria d'acabar aviat. Segons l'entorn del candidat favorit, allargar massa la campanya podria malmetre les expectatives per guanyar les presidencials, mantenir el control del Congrés i aconseguir una majoria al Senat.

El Superdimarts, que és la jornada amb més votacions simultànies que s'ha fet fins ara en les primàries republicanes, escollirà més de 400 delegats -un 40% dels necessaris per obtenir la nominació- i donarà pistes per determinar si la cursa interna en les files conservadores està arribant al final o encara durarà uns mesos més.

Si per a Mitt Romney el Superdimarts és important, per a l'ultraconservador Rick Santorum és crític, ja que haurà d'esgarrapar el màxim de delegats que pugui i guanyar a Ohio si vol mantenir les opcions. Newt Gringrich, situat ara en tercera posició, també lluita per mantenir-se viu en les primàries, i es juga tota la candidatura a una victòria avui a Geòrgia.

Ohio, un termòmetre

L'estat d'Ohio s'ha guanyat la reputació de representar fidelment els sentiments polítics de tot el país, i les primàries seran un bon test per determinar com va la cursa presidencial i en quina situació està el Partit Republicà. Ohio, un estat de l'Oest Mitjà que pateix una severa crisi industrial des de fa anys, podria donar a Rick Santorum una de les millors oportunitats per aturar Romney en la seva imparable marxa cap a la nominació. Les enquestes donen ara mateix un empat entre Romney i Santorum i el resultat és, per tant, molt obert.

Una derrota de Santorum en aquest estat atorgaria a Romney la força que li falta per aconseguir els 1.144 delegats necessaris per convertir-se en el candidat republicà amb més suport per enfrontar-se a Obama. De la mateixa manera, si Romney no aconsegueix una victòria contundent a Tennessee o Geòrgia tornarien a planar sobre seu els interrogants sobre la seva capacitat de mobilització al sud del país.

De tota manera, el Superdimarts té, des d'aquest any, menys capacitat decisòria que en anteriors ocasions. I és que el canvi de repartiment de delegats que va introduir fa poc el Partit Republicà -ara un candidat ja no guanya tots els delegats d'un estat, sinó que en molts estats es fa un repartiment proporcional- pot provocar que els aspirants acabin la jornada sense haver aconseguit desmarcar-se prou dels seus contricants.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT