07/11/2011

Rubalcaba confia a capgirar els sondejos "donant la cara"

2 min
Rubalcaba confia a capgirar els sondejos "donant la cara"

València."La gent vol que parlem clar i donem la cara, així capgirarem les enquestes. Si fem això no ens podran silenciar". És la reflexió que el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va fer davant de 10.000 persones al míting central del PSPV a la capital del País Valencià.

En un dels actes més importants de la campanya, Rubalcaba es va mostrar més desinhibit que a Sevilla i va posar la càrrega discursiva en el fet que "no és el mateix" el PSOE que el PP, "esclar que no!" En aquesta campanya el PSOE dóna màxim protagonisme a l'expresident Felipe González, que ahir va ser teloner una altra vegada i de qui Rubalcaba va afirmar sentir-se "orgullós". El candidat socialista va rebre a canvi el compromís de suport, també després del 20-N, de l'expresident, que va dir: "L'Alfredo és el millor, el més preparat per afrontar la crisi".

Així, va explicar que una bona manera de contrastar la diferència entre el PSOE i el PP és l'estat autonòmic i va carregar contra les privatitzacions del govern valencià del PP al sector sanitari, "que acabaran sent una llosa per a la sanitat pública". Tots dos van acusar els populars valencians de "mentir" amb l'aigua. El mateix que va fer Jorge Alarte, líder del PSPV i a qui Rubalcaba va demanar que cuidés i fomentés el valencià, que ell amb prou feines fa servir.

El tàndem Rubalcaba-Felipe va demostrar sentir-se poc identificat amb Zapatero. Ahir tots dos van parlar d'"errors" però van reconèixer-li els intents per sortir de la crisi. Una voluntat que no li reconeixen a Rajoy, a qui Rubalcaba i el tarannà mandrós de González van retreure la manca de propostes. Pel candidat hi ha dues maneres de sortir de la crisi: no deixant ningú enrere o amb el campi qui pugui. El PSOE és la primera, i el PP, la segona.

Això intentarà avui traslladar Rubalcaba en el cara a cara televisat amb Rajoy. Arriscarà per mobilitzar els indecisos, que el PSOE considera majoritàriament pròxims al seu projecte polític. El candidat l'ha preparat durant dissabte a la tarda, ahir i tot el dia d'avui amb Elena Valenciano, Antonio Hernando i Óscar López, dirigents de la seva confiança.

Felipe González, ahir més incisiu que a Dos Hermanas, ajuda i omple pavellons, però també aprofita la tribuna per, a més d'alliçonar i reivindicar-se com a estadista ("Diuen que sóc el passat però em criden a presidir un comitè de savis per pensar el futur de la UE"), passar comptes amb els seus enemics: "Els de la caverna, quan parlo d'ETA, es posen nerviosos, com a l'Inmundo [El Mundo] de l'intocable Pedro J. amb les seves manipulacions". És el peatge que paga l'alumne avantatjat per intentar salvar els mobles.

stats