Els 10 documentals imprescindibles del DocsBarcelona

Truman Capote, Mikhaïl Gorbatxov, els estudiants de Hong Kong i una truja de granja són alguns dels protagonistes del festival

3 min
Una imatge del documental 'Gunda' de Victor Kossakovsky

BarcelonaL'èxit d'espectadors de l'edició online de l'any va assenyalar el camí del DocsBarcelona 2021, una edició híbrida amb projeccions als cinemes Aribau i el CCCB i visionats online a Filmin. Balandrau, infern glaçat, sobre el brutal temporal de neu i vent que l'any 2000 va acabar amb la vida de nou excursionistes al Pirineu, serà aquest dimarts el tret de sortida d'una programació amb prop de 40 títols de 33 països, xerrades, conferències, taules rodones, tallers i un mercat professional en què 44 projectes de documental lluitaran per trobar finançament.

'Notturno'

Gianfranco Rosi, un dels grans documentalistes del moment, registra a la premiada Notturno els efectes de la violència al Pròxim Orient filmant a les fronteres entre l'Iraq, el Kurdistan, Síria i el Líban com la gent intenta reconstruir unes vides sacsejades per guerres civils, invasions i el terrorisme de l'Estat Islàmic.

Tràiler de 'Notturno'

'Gunda'

Sense diàlegs ni veu en off i filmada en blanc i negre, el documental de Víktor Kossakovski segueix una truja de granja i els seus petits garrins acabats de néixer. Produït per Joaquin Phoenix, és un cant a la bellesa de la vida animal que no necessita paraules per qüestionar la manera com produïm i consumim carn.

Tràiler de 'Gunda'

'The witches of the orient'

Les noies del club de voleibol de la fàbrica Nichibo Kaizuka eren tan bones que també formaven la selecció nacional del Japó. Van aconseguir 258 victòries seguides, van guanyar els Jocs Olímpics del 1964 i van inspirar series d'anime i manga. Julien Faraut dirigeix un documental trepidant que és també un homenatge a aquelles jugadores excepcionals.

Tràiler de 'The witches of the orient'

'Inside the red brick wall'

Un col·lectiu de cineastes anònims firma aquest poderós i calidoscòpic retrat dels tretze dies d'enfrontaments entre la policia i els estudiants de la Universitat Politècnica de Hong Kong, que el 2019 es van rebel·lar contra les retallades de llibertats imposades per la Xina. En part film activista, en part documental de guerra, té seqüències impressionants.

Tràiler d''Inside the red brick wall'

'Lobster soup'

En un petit cafè d'un poblet islandès cuinen una sopa de llagosta excepcional. Gestionat per dos germans que el van obrir sense cap expectativa, s'ha convertit en una atracció per als turistes i l'ànima d'un poble que la lava està empenyent cap al mar. Una reflexió assossegada i lúcida sobre la identitat dels llocs i les seves històries.

Tràiler de 'Lobster soup'

'Gorbachev. Heaven'

No és el típic biopic complaent. Un Mikhaïl Gorbatxov de 90 anys en hores baixes obre les portes de la seva dacha, recorda amb amargor els seus anys daurats com “el cel” i el present com “un infern”, i entoma amb ironia les preguntes de Vitaly Mansky. “On és la democràcia? Per què m'ho preguntes a mi, això?”

Tràiler de 'Gorbachev. Heaven'

'Radiograph of a family'

La poeta i cineasta iraniana Firouzeh Khosrovani dedica aquest íntim assaig al complex matrimoni dels seus pares, un iranià occidentalitzat i una musulmana ortodoxa que encarnen les dues ànimes del seu país. Amb imatges d'arxiu, gravacions i converses recreades, Khosrovani inunda el relat d'un llenguatge poètic i tendre.

Tràiler de 'Radiograph of a family'

'The jump'

Una d'aquelles històries de la Guerra Freda que avui semblen gairebé fantàstiques: el 1970 un mariner lituà va saltar del seu pesquer rus i va demanar asil polític a uns guardacostes nord-americans que, poc després, el van retornar als russos. El film reconstrueix l'incident i el moviment social posterior per salvar l'home.

Tràiler de 'The jump'

'Truman & Tennessee: an intimate conversation'

El culte a la figura de Truman Capote s'expressa aquí a través de la seva relació d'amistat, admiració i rivalitat amb un altre gran escriptor nord-americà de la seva època, Tennessee Williams. Conté abundant material d'arxiu, entrevistes i moltes cartes i escrits llegits per Jim Parsons (Capote) i Zachary Quinto (Williams).

Tràiler de 'Truman & Tennessee'

'Dani Karavan'

En el documental que tanca el festival, l'escultor israelià Dani Karavan s'explica com a artista, recorda la seva trajectòria i remuga per l'estat en què estan alguns dels seus monuments. Un film per descobrir qui hi ha darrere de Passatges, l'emblemàtica escultura de Portbou dedicada a la memòria de Walter Benjamin.

Tràiler de 'Dani Karavan'
stats