Agenda cultural
Cultura 19/11/2021

10 plans culturals per al cap de setmana

Festivals com el Flic, El Meu Primer Festival i El Petit coincideixen a la tardor

Ara
4 min
Una tardor 
 De festivals Torna el FLIC més familiar  Curtcircuit rosa 
 Curtcircuit groc

BarcelonaDes d'una exposició sobre Palmira Jaquetti, la dona més influent del cançoner català, fins a una retrospectiva sobre Ramon Masats, un dels últims mestres de la fotografia documental encara viu. Sumats a festivals familiars com el FLIC, El Petit o El Meu Primer Festival, hi ha propostes per a tots els públics. Mentrestant, el Festival Temporada Alta acull desenes de propostes d'avantguarda, els més singulars dels creadors, per seduir programadors d'arreu del món.

1.

Exposició sobre Palmira Jaquetti al Càntut

El Càntut és un festival que reivindica el cançoner català tradicional. Una de les activitats destacables és la mostra Llum a l'ànima. Palmira Jaquetti. Jaquetti va ser una de les moltes dones de l'època amb inquietuds musicals i humanístiques que van retratar la vida rural dels anys 20 i 30 a través de les poesies i cançons. L'exposició, en el marc de l'Any Palmira Jaquetti, repassa la figura, la trajectòria i el llegat de l'artista. Tindrà lloc a Can Trinxeria, a Girona.

Del 19 al 25 de novembre

2.

El festival més familiar de Barcelona

Arriba l'11a edició del FLIC, festival de literatura i arts infantil i juvenil. Barcelona, Vic i Madrid són les tres ciutats protagonistes en les quals es desenvolupen les activitats, i aquest any el programa s'organitza en dues seccions: el curtcircuit rosa, les històries narrades amb Contes a 2 m o Dins el bosc, i el curtcircuit groc, amb el taller de vestuari Nosaltres volem o les projeccions de Curtmetratges literaris. L'entrada està disponible a la web oficial.

19 i 20 de novembre

Festival FLIC.
3.

La vitalitat de Tomatito

El guitarrista Tomatito presenta Viviré, un concert que pretén recordar temps passats i commemorar grans icones amb les quals va treballar, com Paco de Lucía o Enrique Morente, entre d'altres. José del Tomate s'encarregarà de la segona guitarra, mentre que el Morenito de Íllora i Kiki Cortiñas faran les palmes i els cors. Acompanyats d'Arcángel, Duquende i Antonio Reyes –artistes convidats–, oferiran un recital d'allò més atractiu per als amants del flamenc. Serà aquest divendres a les 20.30 h al Palau de la Música.

Divendres 19 de novembre

4.

Ramon Masats a Terrassa

El fotògraf Ramon Masats és una figura cabdal per al reportatge documental dels anys 60. Ara Terrassa vol retre-li homenatge amb la retrospectiva anomenada On tot va començar, perquè els inicis de l'artista es troben a la ciutat. Masats va aportar autoria i modernitat a l'escena fotogràfica de l'època, alhora que la compaginava amb el cinema i els documentals. L'exposició tindrà lloc a la Sala Moncunill i recull més de 50 fotografies, 25 de les quals són inèdites.

Fins al 23 de gener del 2022

'Autoretrat'. Barcelona, anys 50.
5.

Gema Amaya al FlamenGi

En el marc de la programació Escenari al carrer, del Festival Flamenc de Girona, actuarà la bailaora catalana Gema Amaya, descendent de Carmen Amaya. Acompanyaran la jove Miqui Fernandez a la veu, Edgar Platón a la guitarra i Pity Curbon al calaix. Amaya tancarà l'espectacle, però prèviament hi actuaran artistes com el guitarrista Nas Heredia o un duet de cant tradicional format per José de los Camarones i Edgar Platón. Tots els concerts són gratuïts i tindran lloc a la plaça German Sàbat de 12 a 14 h.

Dissabte 20 de novembre

Gema Amaya.
6.

Match d'animació al Meu Primer Festival

El Meu Primer Festival presentarà els curts finalistes per a la competició internacional en una sessió aquest diumenge a les 12 h al Casal de Cultura de Matadepera. La mostra acollirà les millors creacions provinents de França, els Estats Units, Rússia o Suïssa. Criatures màgiques i fantasia seran els ingredients principals de curts com La Polzeta, d'Andrea Love, i En Kiko i els animals, de Yawen Zheng. Les projeccions van dirigides a majors de 4 anys.

Diumenge 21 de novembre

7.

'Karaoke Elusia' a la Sala Beckett

El dramaturg Oriol Puig torna a la Beckett amb Karaoke Elusia, que posa sobre la taula temes com el suïcidi o el bullying. L'obra tracta la història de l’Anita, el Sam i el Cristian, tres amics que decideixen llogar un karaoke privat per celebrar la seva graduació d’institut després d'un curs difícil per als tres. L'espectacle forma part del projecte internacional  Extended Universe, que vol promoure la implicació de joves en la pràctica escènica. 

Fins al 5 de desembre

8.

'Blue Bird' al Mercat de les Flors

Blue Bird és la primera producció d’una sèrie de peces per als més petits anomenada Nobody puts a baby in the corner. La companyia noruega Dybwikdans vol convidar els nadons i les seves famílies a establir amb ells una conversa musical. Blue Bird no explica una història concreta, però està basada en el llibret de la coreògrafa Janne Camilla Lyster. La direcció artística recau en Siri Dybwik i la música en Nils Christian Fossdal. L'edat recomanada per portar els petits de casa és de 0 a 18 mesos. Un dels muntatges del festival El Petit.

19 i 20 de novembre

9.

Carla Simón i Clara Roquet, noms de L'Alternativa 2021

L'Alternativa planteja una edició híbrida entre l'online i la presencialitat. Una de les pel·lícules que s'hi han preestrenat un dia abans d'arribar a les sales, aquest divendres, és Libertad, de Clara Roquet, un debut que està rebent molts elogis. Un altre dels moments destacables serà la masterclass de la directora de cinema Carla Simón, que vol treballar les relacions entre els actors i ajudar els assistents a fluir davant la càmera (tindrà lloc a la Sala Raval del CCCB de 17 a 19 h). Aquesta masterclass acompanyarà la secció paral·lela Satèl·lits de Carla Simón, amb pel·lícules seves i d’altres creadors.

Dissabte 20 de novembre

10.

'Monstres' de Joan Fontcuberta

La Fundació Vila Casas té en cartell una exposició del fotògraf català Joan Fontcuberta. El Museu Can Framis és l'espai escollit per dur a terme Monstres, que vol abordar el xoc entre el món vell de la fotografia més pura i el nou món on sorgeixen les imatges generades per la intel·ligència artificial. Aquesta contraposició entre el que és natural i el que és postís és des d'on es posiciona Fontcuberta per fer néixer monstruositats: del llenguatge, de la tecnologia, de la política.

Fins al 23 de gener del 2022

'Monstres', de Joan Fontcuberta.
stats