MÚSICA
Comarques Gironines 07/10/2021

El FlamenGi, un festival integrador i amb accent femení

ARA
2 min
Lorena Olivia oferirà un espectacle  de dansa flamenca a La Mercè.

GironaNascut en diferents barris de Girona, alguns dels quals en risc d’exclusió, el Festival FlamenGi celebrarà la seva tercera edició entre el 12 i el 25 d’octubre amb les actuacions d’Anna Colom, José de los Camarones i Lorena Oliva com a caps de cartell. La direcció del festival ha apostat per artistes locals i amb una mirada femenina: 31 dels 33 artistes programats són catalans i molts d’ells són dones. L’objectiu del festival és trencar alguns dels estereotips que hi ha amb el flamenc i acostar les novetats del gènere en combinació amb propostes més tradicionals.

Anna Colom i Karen Lugo presentaran l’espectacle Cayana, que posa l’accent en les arrels folklòriques de la música popular ibèrica, la llatinoamericana i el flamenc. L’espectacle es podrà veure el 25 de novembre a l’Auditori de Banyoles: per primera vegada el festival s’expandeix fora de Girona i ho fa amb aquest espectacle a la capital del Pla de l’Estany. El 14 de novembre, al Centre Cultural La Mercè de Girona, Lorena Oliva presentarà l’obra de dansa flamenca Nuclear, en què ret homenatge a la seva àvia a partir del ball.

Un altre homenatge, també el 14 de novembre a La Mercè, serà el que farà José Maldonado a Carmen Amaya, la bailaora catalana més important. Maldonado presentarà una performance que combina pintura i dansa flamenca. José de los Camarones aportarà el vessant de flamenc més tradicional amb un concert de cante. El Tablao Cordobés de Barcelona, el més antic de Catalunya, portarà el seu espectacle més emblemàtic a Girona i Las Opinólogas oferiran una proposta en clau d’humor feminista.

Apadrinament dels germans Roca

Una de les jornades més importants del festival es farà a Taialà, on els germans Roca, del restaurant El Celler de Can Roca, han apadrinat un conjunt d’activitats per homenatjar la diversitat cultural que hi ha en aquest barri de Girona. Taialà és una de les zones on es van traslladar més immigrants andalusos quan van arribar a la ciutat de Girona. El dia 20 de novembre el festival portarà a aquest barri espectacles de la bailaora Chana amb José de los Camarones, del jove guitarrista gironí Nas Heredia i de Gema Amaya.

stats