Luis Antonio de Villena: Anna Maria Moix era una "figura insòlita" en els nostres dies

"Mai va fer cap concessió comercial", subratlla Villena del vessant com a editora d'Anna Maria Moix, que va morir divendres a la nit

L'escriptor Luis Antonio de Villena ha reivindicat Ana María Moix com una "figura insòlita" en contra "de les polítiques molt fàcils" de les editorials que "només busquen guanyar diners". "Això l'Anna Maria ho tenia molt clar i estava en contra de les polítiques molt fàcils de les editorials que només busquen guanyar diners. Va apostar per la bona literatura i això la converteix en una persona excel·lent", ha manifestat De Villena a Efe.

Segons Villena, company de Moix en la coneguda antologia dels 'Novísimos' i amic íntim del seu germà Terenci Moix, la catalana és una "figura insòlita" en els nostres dies ja que, en la seva faceta d'editora, "si un llibre li agradava", encara que pensés que era "minoritari" i es vengués poc, ella ho publicava. "Es posava de part de l'autor, i això en el món actual, la va portar que van acabar fent-la fora de la col·lecció de poesia de Plaza&Janés. A vegades li deia que hauria de publicar algun llibre comercial i dolent però ella deia que no", ha recordat De Villena. "Em va dir que havia llegit algun d'aquells llibres, però no li agradaven. Només volia publicar les coses que li agradaven i el va mantenir al peu de la lletra, no volia fer cap concessió comercial", ha afegit.

En vessant personal de Moix, el madrileny ha recordat que quan la va conèixer el 1982 a través del seu germà Terenci, era una persona "tímida reconcentrada". "Com amiga era molt dolça, afectuosa, i ella valorava molt en mi que fos amic d'ella i íntim amic del seu germà". Respecte al valor de la seva obra, segons Villena, "queda per dilucidar" i ha apuntat que queda l'enigma de la seva primera novel·la, 'Julia' (1970), que és de "to autobiogràfic" i "molts pensen que és el seu millor llibre".

De Villena es pregunta, també, qui es quedarà amb "els drets del Terenci" perquè els dos germans no tenien més família. "Aquesta família ha desaparegut".