Música
Cultura 08/07/2020

Apareix al Museu de la Música de Barcelona la primera gravació del 'jaleo' menorquí

És un enregistrament realitzat cap al 1900 en un disc perforat de cartró

Xavier Cervantes
2 min
El disc perforat amb la primera gravació del 'Jaleo' menorquí.

BarcelonaAixí sona el jaleo menorquí, la música característica de les festes majors de Menorca. Si més no, així sonava a principis del segle XX, d'acord amb l'enregistrament que el Museu de la Música de Barcelona ha localitzat en el fons de la seva biblioteca. La gravació és en un disc perforat de cartró de l'any 1900 i ha estat documentat durant la digitalització del fons de discos de perforats de cartró que el museu ha dut a terme recentment.

La recerca i estudi l'ha realitzat Sara Guasteví, documentalista del Museu de la Música, que ha plasmat les seves impressions al blog de la institució. Mentre els cavalls passen per la plaça i boten, una banda de música toca el jaleo. "Ve d’una peça de la sarsuela amb lletra de Luis de Olona i música de Cristóbal Oudrid amb el títol El Postillón de la Rioja, composta i estrenada a Madrid l’any 1856. Aquesta peça és la Jota estudiantina, i n’acabem de trobar un enregistrament de cap a l’any 1900", explica Guasteví.

La documentalista detalla que "després d’haver fotografiat els discos de cartró perforats perquè l’empresa Accenture en fes la samplerització per al Museu de la Música, escoltant els resultats i sense encara haver passat a catalogar els discos" van sentir "una melodia que, si ets de Menorca, no t’és aliena". "Al cercar la imatge del disc, amb la tinta esborronada, es podia llegir, justament, El postillón de la Rioja, jota nº 2. I era, ara sí, la Jota estudiantina", diu Guasteví

Tal com explica Guasteví, aquests de cartró es van produir "entre els anys 1880 i 1910, aproximadament, i tenint en compte el funcionament i la capacitat tècnica, la majoria de peces són simplificacions": "Però, malgrat tot, no deixa de ser l’enregistrament més antic del conegut jaleo. L’arranjament i el gust especial d’època creiem que li donen un encant molt superior a les limitacions que tenia aquesta tècnica de reproducció sonora".

stats