PENSAMENT
Cultura 20/12/2016

El CCCB del 2017: Grans canvis i noves sensibilitats

El centre reflexionarà sobre la crisi planetària, utopies i revolucions

Sílvia Marimon
3 min
El CCCB del 2017:  Grans canvis i noves sensibilitats

BarcelonaPensar en el futur o en el present proper pot produir una certa sensació de vertigen: canvi climàtic, el final del somni europeu i de les utopies, l’impacte tecnològic en la vida quotidiana... Tot està en crisi, fins i tot les eines amb les quals analitzem el món que ens envolta: ningú s’esperava ni el Brexit ni el triomf de Trump. El canvi és la idea que tenyeix la programació del 2017 del CCCB. La institució que dirigeix Vicenç Villatoro manté la ruta d’altres anys: “La nostra missió és pensar en el present i, com l’any passat, i com segurament serà en els anys successius, hi haurà cinc eixos”, assegura Villatoro. Són els que han batejat com a literatura amplificada, ciutat-món, galàxia audiovisual, tercera cultura (és a dir, art-ciència-humanitats-tecnologia) i l’aposta per la innovació cultural.

Un dels grans temes sobre els quals reflexionarà el CCCB -hi dedicarà l’exposició Després de la fi del món - és l’impacte de l’espècie humana en el planeta. El repte és ambiciós: acceptar que la nostra forma de vida no és sostenible i prendre consciència de les responsabilitats que comporta. “És una exposició internacional, en què col·laboren molts especialistes i que revisa la nostra visió del progrés i la relació amb la natura. Analitzem diferents escenaris de futur a través d’escenes o instal·lacions”, detalla Rosa Ferré, cap d’exposicions del CCCB.

El canvi climàtic també centrarà la festa de la literatura. “Aquest any hi haurà un gran esclat del Kosmopolis”, diu Villatoro. “Reflexionarem sobre quins són els canvis de sensibilitat que s’han de produir davant la crisi planetària”, assegura Juan Insua, responsable del CCCB Lab. Quan tot canvia és el lema de la novena edició del festival que portarà a Barcelona John Banville, Pierre Lemaitre, Juan Echenoz, Kristie Logan i Sophie Divry. El festival també reivindicarà la creavitat femenina amb un programa de conferències, performances i debats.

El gran esclat del Kosmopolis

Una altra de les grans exposicions serà Fenomen fotollibres coproduïda pel CCCB i Foto Colectània i que es repartirà entre les dues institucions. En els últims temps els fotollibres han tingut una gran expansió i l’exposició se centra sobretot en els fotollibres de denúncia i propaganda i els fotollibres japonesos: “Al Japó sempre han treballat des de la perspectiva que la fotografia ha de ser divulgada a través dels llibres”, argumenta Insua.

En l’any del Brexit, de la crisi dels refugiats i de l’auge dels populismes i de pèrdua de drets, el CCCB no podia deixar Europa fora de l’agenda. “El projecte europeu viu un dels moments més crítics”, assegura Elisabet Goula, coordinadora del programa de debats del CCCB. “Hi ha la sensació de projecte caduc; volem trencar esterotips i mirar Europa amb uns altres ulls”, afegeix. El centre reflexionarà sobre l’envelliment de la població, les utopies i, quan es compleix el centenari de la Revolució Russa, el sentit actual de la revolució.

El suïcidi -actualment la primera causa de mort no natural entre els joves a Catalunya-, el VIH/sida i el projecte The Army of Love -un regiment de soldats per resoldre les mancances dels que no tenen accés a les relacions íntimes- seran altres temes que abordarà el 2017 el CCCB. L’Xcèntric celebrarà 15 anys amb una nova web, la publicació del segon llibre Xcèntric i una nova línia de suport a autors emergents.

Villatoro mira el 2016 amb satisfacció: encara no s’ha tancat l’any i el CCCB ha tingut 450.000 visites presencials -l’any passat van ser 383.000- i un milió de virtuals. El centre vol fer créixer aquesta pota: “Volem tenir una plataforma amb més continguts, més coherent i més consultable”, assegura Insua. El pressupost per a l’any vinent també s’incrementa de 10,2 milions a 10,3 milions (485.000 es destinaran a millores de l’edifici).

stats