Carlos Fuentes, patriarca de les lletres mexicanes (15/05/2012)

Prolífic i cosmopolita, l'escriptor nascut l'any 1928 va publicar novel·les com 'Terra Nostra', 'La muerte de Artemio Cruz' i 'La región más transparente'

L'escriptor mexicà Carlos Fuentes Macías (Panamà, 1928 - Ciutat de Mèxic, 2012) és un dels autors en llengua espanyola més importants de finals del segle XX. Ha escrit novel·les i assajos, entre els quals destaquen 'Aura', 'La muerte de Artemio Cruz', 'La región más transparente' i 'Terra Nostra'. Va rebre el premi Cervantes el 1987 i el premi Príncep d'Astúries el 1994.

Fuentes va qüestionar durant tota la seva vida al seu país, Mèxic, per ser incapaç de construir una democràcia més autèntica i des de la literatura encaminar a la narrativa en llengua espanyola cap la modernitat. Crític del nacionalisme oficial mexicà, cosmopolita, Fuentes –nascut a Ciutat de Panamà, el 1928, de pares mexicans– va exercir una notable crítica contra el seu país, en particular invocant una i altra vegada la seva incapacitat per esdevenir una societat moderna .