Cultura 14/02/2014

El llegat de Consol Mallofré completa la reunificació del Fons Joan Amades

L'associació Joan Amades entrega a la Generalitat els "últims serrells" del material documental cedit per Mallofré

Acn
2 min
El departament de Cultura ha rebut de l'Associació Cultural Joan Amades el Llegat Consol Mallofré / ACN

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha rebut aquest divendres de l'Associació Cultural Joan Amades el Llegat Consol Mallofré, constituït per material documental inèdit del folklorista català. Es tracta dels darrers "serrells" d'un fons cedit per la cunyada d'Amades, del qual l'associació ja havia editat deu volums. El material s'incorporarà al Fons Joan Amades i serà de consulta pública a la seva Biblioteca-arxiu. Amades va ser un estudiós de la cultura tradicional catalana, principalment dels segles XIX i XX, que es considera clau "perquè no es perdés el fil de la cultura popular del país", en paraules de Mascarell. La Generalitat va iniciar el 1989 la recuperació del fons documental.

El nou llegat que s'ha lliurat aquest divendres al departament de Cultura està format per mecanoscrits i proves prèvies no editades sobre cultura popular i tradicional, contingudes en quatre capses d'arxiu. Són els "serrells", explica el president de l'Associació Cultural Joan Amades, Amadeu Carbó, que culminen la tasca d'edició de deu volums de material inèdit d'Amades a partir del llegat que els va fer Consol Mallofré.

L'entitat va rebre el llegat ara fa vint anys, amb el compromís d'editar "allò que fos publicable", i fer arribar el que no ho fos a qui tenia el Fons Joan Amades, és a dir, la Generalitat de Catalunya. Recordant la figura de Consol Mallofré, Carbó explica que, a més de cunyada del folklorista, va ser també la persona "que li va fer de mans i ulls moltes vegades". "A vegades penso on acaba l'obra d'Amades i on comença el de la Consol", diu Carbó per donar la mesura del vincle entre tots dos. El president de l'associació de fet considera que sense Mallofré "no tindríem un Amades com el coneixem ara".

Amb aquesta cessió es culmina una labor de reunificació que també ha permès que el departament de Cultura hagi desenvolupat la catalogació bibliogràfica del fons, per facilitar-ne la consulta als estudiosos i interessats. Va ser l'any 1989 quan el mateix departament va iniciar el procés de recuperació del fons documental de Joan Amades, i que s'ha anat implementant en fases successives.

Mascarell, ha mostrat el seu agraïment a l'associació per la "feina feta" i a les persones que des de l'administració hi treballen, per "fer possible que la memòria de les persones que han contribuït a fer-nos com som estigui ben conservada". Mascarell ha considerat que la història d'aquest llegat és il·lustrativa d'alguns dels aspectes que construeixen la cultura catalana. El conseller ha definit Amades com un personatge "que va fer un esforç extraordinari perquè no es perdés el fil de la cultura tradicional" del país, i ha expressat que "és inimaginable" tot el que s'ha anat reconstruint en els darrers trenta o quaranta anys en l'àmbit de la cultura popular sense tenir en compte les fonts Amades, i tot allò que ell va recuperar i ajudar a mantenir. "En gran mesura ell ha evitat els trencaments i ha jugat un paper essencial", ha dit.

stats