Un col·leccionista privat compra els llibres de Ràfols-Casamada i Maria Girona que estaven a la venda als Encants

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, ha arribat minuts després que es produís la venda i dilluns examinarà els lots que encara no han sortit al mercat

Enric Palmitjavila, un col·leccionista privat, ha adquirit aquest dissabte els llibres i altres materials del matrimoni d'artistes format per Albert Ràfols-Casamada (1923-2009) i Maria Girona (1923-2015) que van sortir a la venda als Encants divendres, després que els hereus dels artistes decidissin desfer-se'n.

La venda s'ha produït pocs mesos després de la desaparició de Maria Girona, que va morir al març. El nou propietari de les obres, entre les quals hi ha llibres, cartells, obres d'art i cartes, no ha volgut revelar el preu de la compra i només ha dit que és de "més de quatre xifres". Palmitjavila, un habitual dels Encants "des de fa més de 40 anys", es defineix com un "col·leccionista i bibliòfil de llibre de vell".

La sortida a la venda d'aquests materials va aixecar polseguera a les xarxes socials i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, s'havia desplaçat als Encants aquest dissabte al matí per indicació del conseller de Cultura Ferran Mascarell per aturar la venda i recuperar aquest llegat, però ha arribat uns minuts després que Enric Palmitjavila tanqués la compra del lot. Serra i el col·leccionista, tanmateix, han acordat mantenir converses perquè la Biblioteca de Catalunya pugui conèixer els materials del lot adquirit i recomprar part del lot.

"Encara no hem pogut conèixer els motius pels quals s'han trobat als Encants documents de Ràfols-Casamada i Maria Girona, i més encara quan em consta que des del MNAC s'ha mantingut contacte periòdicament amb els hereus", ha declarat després dels fets el conseller de Cultura Ferran Mascarell, que afirma haver actuat "de forma immediata" de seguida que a Cultura han tingut coneixement de l'aparició als Encants de l'arxiu personal de Ràfols-Casamada i Girona.

Dilluns està previst que Eugènia Serra examini uns altres lots que van pertànyer a Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona, que encara no han sortit a la venda. "Dilluns s'analitzarà tot aquest material i veurem què pot ser susceptible de ser recuperat per a les col·leccions públiques del país", assegura el conseller.

Més continguts de