Santi Vila vol impulsar, 30 anys després, un nou Congrés de la Llengua Catalana

El conseller anuncia que vol implicar-hi tots els territoris de parla catalana, acadèmics i societat civil

El Departament de Cultura de la Generalitat ha anunciat que promourà el 3r Congrés Internacional de la Llengua Catalana, després del  debat que ha encès  el Manifest Koiné sobre la situació de la llengua en l'actualitat i el pes que hauria de tenir en una Catalunya independent.

Fa 30 anys que es va celebrar la darrera edició del Congrés, l’any 1986, en què es va debatre com assegurar la normalitat de la llengua. El primer havia estat 110 anys enrere, el 1906. Aquesta vegada es vol debatre temes com "el coneixement i l’ús, la integració i cohesió social i lingüística, la transformació tecnològica i comunicativa i la cooperació", han anunciat. "En un món fortament globalitzat i comunicat, el Congrés ha de situar el català en un marc europeu i mundial", afegeixen.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha buscat la complicitat dels consellers responsables en matèria de llengua dels territoris de parla catalana -amb la confiança que el canvi de govern a  les Illes Balears, el País Valencià i l’Aragó ho faci més fàcil–, del president de l’Institut d’Estudis Catalans i de la presidenta de la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Es vol que en el Congrés hi col·laborin tant institucions de govern, com acadèmiques i de la societat civil, però tot just és un encàrrec que ha fet Santi Vila a la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, que al maig tindrà una reunió amb les diverses organitzacions que han d’impulsar el Tercer Congrés Internacional de la Llengua Catalana.