OBITUARI
Cultura 04/06/2012

Mor la catalana que va inspirar Hemingway a 'Per qui toquen les campanes'

La mataronina Maria Sans va conèixer l'escriptor en un hospital on atenia brigadistes internacionals que combatien en el bàndol republicà durant la Guerra Civil

Efe
1 min

BarcelonaMaria Sans, la dona en qui es va inspirar l'escriptor Ernest Hemingway per al personatge de Maria en la novel·la 'Per qui toquen les campanes' (1940), ha mort a Mataró (Maresme) als 91 anys.

Sans va néixer a la població lleidatana d'Arbeca (Garrigues) el 1920, on va viure fins als 6 anys, quan la seva família es va traslladar a Mataró. En aquesta ciutat de la costa barcelonina, la joveníssima Maria va conèixer el famós escriptor mentre treballava com a infermera en un hospital on s'atenien els brigadistes internacionals que combatien en el bàndol republicà durant la Guerra Civil.

A l'hospital, segons l'escriptor Josep Puig, Maria Sans es va enamorar d'un brigadista suec que conduïa una ambulància amb ferits del front, però la retirada de les Brigades Internacionals del conflicte bèl·lic i, després, la Segona Guerra Mundial, van fer impossible el retrobament.

Ernest Hemingway, en la seva novel·la 'Per qui toquen les campanes', hi situa un personatge anomenat Maria, una infermera voluntària de qui s'enamora el personatge principal, el brigadista nord-americà Robert Jordan, amb qui manté una aventura amorosa que acabarà tràgicament.

Va ser l'arquitecte català Agapito Borràs qui va investigar i va considerar que la catalana podia ser la Maria de Hemingway, en un article teoria que va publicar el 1996 a 'La Vanguardia'. Recordada per aquesta circumstància per mitjans locals de Mataró i també per l'Ajuntament d'Arbeca amb motiu del seu decés, Sans va ser enterrada la setmana passada.

stats