Cultura

El mexicà Jorge Zepeda, premi Planeta per una novel·la sobre corrupció i misteri

'Milena o el fémur más bello del mundo' és la seva segona ficció i rebrà els 601.000 euros del guardó

Els 601.000 euros del premi Planeta són per al mexicà Jorge Zepeda Patterson. 'Milena o el fémur más bello del mundo' serà la segona novel·la del periodista i és la continuació del seu debut, 'Los corruptores', ja publicada a Planeta. La novel·la, que se situa a Marbella, arrenca quan un grup d'antics companys d'escola salven la vida d'una prostituta, víctima d'una xarxa dedicada al tràfic de persones.

"Milena és una dona de bellesa extraordinària, i aquesta és també la seva tragèdia. És una història de misteri, d'amor, dura, que transcorre a Espanya, Ucraïna i Mèxic", diu. "És una història complicada que parla de la vida quotidiana i de la condició humana". "Rebre aquest premi amb la meva segona novel·la és un honor increïble, un salt quàntic, com un futbolista de barri que ha sigut fitxat pel Barça o el Madrid. Prometo ser millor que Chicharito i més simpàtic que Hugo Sánchez", ha dit.

Feia una dècada que no es premiava un autor de fora de l'estat i és el primer mexicà que el rep. Zepeda Patterson (Mazatlán, 1952) ha exercit de periodista en diversos mitjans com el diaris que va dirigir, 'Siglo XXI' (1991–1997) i 'Público' (1997 i 1999) i 'El Universal'. També ha conduït programes televisius. Ha abordat el poder des de la no-ficció ('El Presidente', 2006; 'Los amos de México', 2007; 'El presidente electo. Instructivo para sobrevivir a Calderón y su gobierno, 2008') i el 2013 va debutar en la novel·la.

"La canallesca és universal"

"La història de Milena no és testimonial -ha dit Zepeda durant la roda de premsa posterior a la concessió del guardó-. Als 16 anys ella surt de Croàcia i acaba sent víctima d'una màfia de les màfies de la prostitució. Pertanyo a l'estirp dels periodistes com Pérez-Reverte, Larsson i Saviano. Crec que som una generació que som capaços de retratar les entranyes del poder, d'això va aquesta novel·la, tot i que també és una història d'amor i de lleialtat. La canallesca no és només mexicana, és força universal".

"El que Milena ha de viure és terrible -ha continuat l'autor-. El que jo faig és una indagació sobre el que va començar a passar a la Marbella de Gil y Gil, que encara no ens ha abandonat del tot. Per a Milena, sortir de la xarxa globalitzada de la prostitució és un gran repte i és molt difícil d'aconseguir".

El jurat del premi estava format per Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales, secretari amb vot.