Publicitat
Publicitat

Teatre

Flotats carrega contra les grans editorials

'La mecedora', adaptació de l'obra de Jean Claude Brisville on el francès passa comptes amb el sistema editorial, és "una mirada dura, crítica i pessimista però també dolça i optimista cap a l'altra generació, els 'brots' verds de la cultura!", segons Josep Maria Flotats

Josep Maria Flotats mai va pensar que "dandi" pogués ser un insult fins que l'hi va sentir al protagonista de La mecedora, el corrosiu, irònic i saborós mastegot que Jean Claude Brisville clava als "molts" editors que mai han llegit un llibre i que ell ha volgut dirigir per "estrenar-la" al Centro Dramático Nacional de Madrid. Va decidir muntar-la i dirigir-la, encara que no protagonitzar-la –"Tot va ser tan de cop que no ho tenia assumit", ha argumentat–, en resposta als molts "requeriments" en els últims set anys del que en aquest període ha estat director del Centro Dramático Nacional (CDN), Gerardo Vera.


"A qui li piqui, que es grati"
Els grans grups editorials, que busquen cada vegada productes més barats i pitjor elaborats per al gran públic, són els "dolents" de la trama, personificats en el "director", Eleazar Ortiz, i la "víctima", el lector de textos acomiadat que incorpora Helio Pedregal.


Pedregal és Jeroni, l' alter ego de Brisville, que es va convertir en dramaturg amb aquesta peça als 60 anys, tres dies després de ser acomiadat com a director editorial de Le Livre de Poche d'Hachette, sense rebre una explicació "cara a cara".


A Brisville li va portar deu dies escriure el text "amb el qual es va estalviar el psiquiatre", i que va tenir ficat en un calaix fins que el va ensenyar al llavors director de la Comédie Française, Jean-Pierre Miquel, que la va muntar amb un gran èxit a París, l'únic lloc on s'ha representat fins ara, ha recordat Flotats.
"No és una vendetta, però sí una reivindicació. És un passar comptes i demanar explicacions, una queixa, un 'ara veuràs, i et farà mal'", ha apuntat Flotats, que ha proposat que "a qui li piqui, que es grati".


"És una mirada dura, crítica i pessimista però també dolça i optimista cap a l'altra generació, els 'brots verds' de la cultura", ha dit entre rialles Flotats, que ha recordat l'important que és saber dir que no a les exigències mercantilistes.

Les

Més continguts de

le
PUBLICITAT
PUBLICITAT