Art
Cultura 04/04/2011

L'artista xinès Weiwei, 24 hores detingut

Les autoritats xineses el van retenir a l'aeroport de Pequín. La seva dona i el seu assistent ja han quedat en llibertat i no tenen notícies de l'artista

Efe
2 min
Ai Weiwei

PequínAi Weiwei, un dels artistes xinesos més reconeguts i activista pro drets humans, continua detingut per la policia i ni la seva dona ni els seus col·laboradors han pogut contactar amb ell, vint-i-quatre hores després que la policia l'arrestés a l'aeroport de Pequín abans d'agafar un vol cap a Hong Kong. Segons ha pogut comprovar Efe, el seu telèfon continua apagat; socis d'Ai via twitter informen que cap persona del seu entorn encara no hi ha pogut parlar.

Els assistents de l'artista han explicat que la policia va escorcollar el seu estudi i vivenda, on van requisar més de trenta ordinadors, discos durs, llibretes i documents. Vuit membres més de l'estudi de l'artista han estat detinguts, segons va informar ahir Human Rights Watch.

"De moment no tenim notícies d'ell", informava Lu Qing, la seva dona, a Associated Press. "Em van preguntar pel treball i els articles que Weiwei havia penjat online... Els vaig dir que tot el que Ai feia era públic i que si volien conèixer la seva opinió només havien de buscar-la a internet".

La detenció de l'artista i el fet que la policia l'hagués visitat en nombroses ocasions, com recull The Guardian, han fet aixecar les alarmes entre els seus familiars i amics. L'arrest coincideix amb la campanya contra advocats, escriptors i activistes que s'està duent a terme a la Xina i que Weiwei havia seguit de prop a través del seu twitter.

L'artista, de 53 anys i fill d'un dels millors poetes del segle XX, Ai Qing, ha demostrat obertament les seves crítiques contra el govern. D'entre les seves obres destaca la col·laboració en el disseny de l'estadi Niu d'Ocell, l'estadi olímpic de Pequín. Una de les últimes creacions va ser la instal·lació Sunflower seeds: 100 milions de pipes de girasol de porcellana van envair la sala de turbines de la Tate Modern de Londres.

stats