Laurà Borràs: "Amb Lluís Puig treballarem en tàndem"

La consellera de Cultura entra al Palau Marc disposada a "obrir finestres perquè entri la llum"

Durant molts mesos el Palau Marc, la seu de la conselleria de Cultura, ha estat força inactiu de cara al públic. Les sales de premsa, fins i tot, feien olor de resclosit. Però aquest matí, a les 9.30, s'han obert per acollir els periodistes que s'han amuntegat a la porta de la conselleria per veure arribar la nova consellera de Cultura, Laura Borràs (Barcelona, 1970). Professora de teoria de la literatura i literatura comparada, Borràs, que sovint publica cites literàries al seu compte de Twitter, ha fet una metàfora: "Obrirem les finestres perquè entri la llum".

Borràs ha entrat a la conselleria i ha saludat els treballadors. El nom de l'anterior conseller de Cultura, Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, ha sigut molt present en aquesta primera compareixença pública de la consellera: “Venim de mesos molt complicats i amb el conseller Lluís Puig mirarem de tornar a obrir el Palau Marc i treballaren en tàndem”. Borràs ha recordat que va entrar per primera vegada al despatx de la conselleria per reunir-se amb un altre conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Va ser el gener del 2013, quan Mascarell va proposar Borràs per dirigir la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), un càrrec que Borràs va abandonar a principis d'aquest any per prendre possessió de l’acta com a diputada del Parlament de Catalunya. "No hi torno amb gust perquè qui hauria de ser en aquest despatx és Lluís Puig", assegura.

Borràs ha patit des de l'ILC l'aplicació del 155. L'octubre del 2017 explicava a l'ARA que només tenien partides per pagar “l’aigua, llum, telèfon i assegurances”, a més dels salaris de l’equip. “La sensació és d’una gran incertesa. També d’angoixa –admetia–. "Des que la ILC es va recuperar, a petició de l’AELC l’any 1987, com a entitat autònoma del Govern que vetllés per les lletres catalanes, no havíem patit una situació tan crítica com la d’ara”. Un ofegament econòmic que ha recordat avui quan ha entrat al Palau Marc: “El traspàs de carteres el farem demà simbòlicament a Brussel·les. Estic en contacte permanentment amb Lluís Puig. Hem d’agrair la feina que s’ha fet des dels servidors públics per fer aquest trajecte tan dur que ha suposat l’aplicació del 155. Dinamitzarem la cultura des de Barcelona i des de Brussel·les. La prioritat és posar en marxa la cultura, que ha patit molt i ja patia des d’abans de l’aplicació del 155, perquè la intervenció econòmica va ser anterior".

En aquesta primera compareixença hi ha hagut molta prudència. Fins demà, després que Borràs viatgi a Brussel·les per fer el traspàs simbòlic amb Lluís Puig, no donarà més detalls de com posarà en marxa la castigada conselleria de Cultura.