MÚSICA

El festival Mas i Mas fitxa Rocío Márquez i homenatja Miles Davis On són els 40.000 euros de la Generalitat?

El festival oferirà 300 actuacions de petit format en sis espais

El 13è Festival Mas i Mas torna a apostar per la Barcelona més calorosa -la del més d’agost- per presentar una atapeïda agenda de concerts, repartits aquesta vegada per sis espais de la ciutat: al Palau de la Música, el Jamboree, la sala Moog, el Tarantos i el Born Centre Cultural s’hi suma, per primer cop, el Reial Cercle Artístic, que se centrarà exclusivament en la programació de música clàssica.

Un dels plats forts del festival serà quan el 28 de juliol s’hi doni el tret de sortida al Palau de la Música Catalana: la Miles Davis Tribut Big Band -dirigida per Joan Chamorro i integrada, entre d’altres, per Andrea Motis, Carles Benavent i Llibert Fortuny- commemorarà els 55 anys de la publicació del disc Sketches of Spain amb una reinterpretació que porta per títol Sketches of Catalonia. Una de les altres fites del Palau serà el concert de la Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, que estarà liderada per la veu de Kayah, col·laboradora del compositor serbi Goran Bregovic.

El programa inclou uns 300 concerts concentrats en poc més d’un mes. Al Jamboree, dos noms importants de l’escena jazzística, el pianista Kenny Barron i el contrabaixista Dave Holland, visitaran el club barceloní dues nits consecutives, el 3 i el 4 d’agost. El quartet Nettwork oferirà quatre actuacions. Està integrat, entre d’altres, per Charles Moffett, contrabaixista de McCoy Tyner. Amadeu Casas presentarà un tribut a la llegenda del blues B.B. King, mort recentment.

Un nou espai molt actiu

El Saló dels Atlants del Reial Cercle Artístic s’incorpora al festival Mas i Mas amb 26 concerts englobats en el cicle 30 minuts de música. Les propostes breus no abaixen el llistó i reivindicaran compositors històrics catalans com Enric Granados, Frederic Mompou i Pau Casals i noms contemporanis com Albert Guinovart, Jordi Cervelló i Elisenda Fàbregas. Tot això, combinat amb noms emblemàtics del panorama internacional. Hi ha, encara, un últim denominador comú entre les actuacions: la joventut de bona part dels participants. Hi haurà la pianista coreana Jinha Park, la russa Olga Kobekina i l’ascendent Dàlia Quartet.

Bonet estrena espectacle

Com cada any, la sala Moog se centrarà en l’electrònica, on aquest any destaquen les visites d’Andrew Weatherall, Mark Archer i Óscar Mulero. El Born Centre Cultural -que es va sumar a la programació el 2014- repetirà amb el concert de Judit Nedderman, el tàndem jazzístico-poètic entre Joan Margarit i el seu fill Carles, i un nou espectacle de Maria del Mar Bonet, Homenatges, on la cantant mallorquina farà versions d’alguns dels músics que més admira, des de Guillem d’Efak fins a Joan Manuel Serrat, Milton Nascimento, Mikis Theodorakis i Bruce Springsteen.

El concert de cloenda del Mas i Mas 2015 serà al Palau de la Música. Rocío Márquez, un dels noms emergents del flamenc, presentarà El niño amb Pepe Habichuela, el Niño de Elche i Raül Fernandez Miró Refree.

Joan Mas i Pere Pons, director executiu i director artístic del festival, es van queixar ahir de l’impagament de l’aportació anual de la Generalitat, d’uns 40.000 euros d’un total pressupostari que frega el mig milió. “No ens ha arribat l’aportació del 2013 ni la del 2014 -van dir-. Ens queixem perquè tenim constància que per a altres festivals sí que hi ha liquiditat. No es pot seguir pensant en festivals de primera i de segona”. La versió de la Generalitat, però, matisa les declaracions: “El 2013 s’ha pagat al mes de maig, el 2014 no s’ha pagat perquè no es va convocar la subvenció i el 2015 es pagarà després del festival, igual que en tots els altres casos, tal com vam acordar amb el sector l’any 2009”.