CINEMA

Mor Bibi Andersson, musa de Bergman

Andersson va debutar a la televisió quan tenia 15 anys en un anunci dirigit per Bergman, i a partir d’aleshores sempre va estar lligada al director suec

L’actriu sueca Bibi Andersson, una de les muses del cineasta Ingmar Bergman, va morir diumenge als 83 anys, segons ha informat la directora i amiga personal de l’artista Christina Olofson. Andersson va debutar a la televisió quan tenia 15 anys en un anunci dirigit per Bergman, i a partir d’aleshores sempre va estar lligada al director suec. Andersson va créixer com a actriu al Teatre Reial d’Estocolm, i va aparèixer en una desena de pel·lícules de Bergman, com El setè segell, Maduixes silvestres i Persona.

El 1963 va ser guardonada al Festival de Berlín pel seu paper a The mistress, de Vilgot Sjöman. Però va ser quan es va posar en la pell de la infermera Alma, el 1966, al film Persona -que li va valer el premi a la millor actriu de cinema suec- que li van començar a ploure les ofertes. Va treballar amb John Huston a La carta del Kremlin (1970) i amb Robert Altman a Quintet (1979). El 1990 va treballar com a directora teatral a Estocolm. En el documental Images from the playground (2009), Andersson confessava que no estava gaire satisfeta dels papers que li havia ofert Bergman perquè els considerava massa “infantils” i que hauria preferit els més dramàtics que feien Harriet Andersson i, més tard, Liv Ullmann.

Ardersson estava ingressada a l’hospital des del 2009, quan va patir un vessament cerebral.