Mor als 90 anys George Martin, el productor dels Beatles

Considerat informalment el cinquè Beatle, va fitxar la banda el 1962 i va produir la majoria dels seus discos

Era, per a molts, el cinquè Beatle. George Martin, el productor que va firmar el primer contracte amb el quartet de Liverpool i va produir la gran majoria dels seus discos, va morir ahir als 90 anys. La notícia va ser confirmada pel Twitter de Ringo Starr, el bateria de la banda.

Enamorat de la música clàssica des de petit, Martin va debutar en el negoci musical treballant al departament de clàssica de la BBC, des d'on va saltar al segell Parlophone de la discogràfica EMI. Allà es va convertir en un dels homes forts de l'empresa gràcies al seu treball com a productor de discos de comèdia d'artistes com Peter Ustinov, Dudley Moore, Peter Sellers i The Goon Show. El 1962 Martin va fitxar la banda de Liverpool –que havia estat rebutjada per discogràfiques com Decca– sense haver-la sentit i va enregistrar als estudis Abbey Road temes com 'Love me do' i el seu primer gran èxit, 'Please please me'

Martin no només va ser el productor de tots els discos dels Beatles –excepte 'Let it be', produït per Phil Spector–, sinó que va fer la majoria d'arranjaments orquestrals i fragments instrumentals. Entre altres aportacions a la música dels Beatles, Martin va suggerir l'ús d'un quartet de corda a 'Yesterday' i va dirigir el clímax orquestral d''A day in the life' i els arranjaments de corda d''Eleanor Rigby', que també va compondre. Els seus coneixements musicals clàssics van compensar les mancances dels Beatles, músics autodidactes sense formació convencional.

Però la contribució de Martin a la música dels Beatles ha estat subjecte de discussió. El mateix John Lennon, en una carta a Paul McCartney del 1971, minimitzava el paper de Martin. "Quan la gent em pregunta què va fer George Martin per nosaltres, la meva única resposta és: 'Què està fent ara?'".

Durant la seva col·laboració amb els Beatles, Martin va seguir treballant amb altres artistes. El 1965 va produir per a Shirley Bassey el mític ' Goldfinger', un dels temes Bond més emblemàtics, i també va produir èxits per a artistes propers a l'òrbita Beatle com Cilla Black i Gerry & the Pacemakers. La carrera de Martin no es va acabar amb la dissolució dels Beatles. A llarg dels 70 i 80 va col·laborar amb artistes com Elton John, America, Cheap Trick i Paul McCartney en solitari, amb qui va enregistrar un nou èxit per a la saga Bond, 'Live and let die'. També va compondre diverses bandes sonores per a films com 'Històries perilloses' (1972), 'Honky tonk freeway' (1981) i 'L'optimista' (1973).

A mitjans dels 90, Martin tornaria a reunir-se amb els membres supervivents dels Beatles per treballar en 'The Beatles Anthology', la banda sonora de la sèrie documental de la BBC sobre el grup. La seva última contribució al llegat Beatle va ser remesclar amb el seu fill Giles Martin la música del grup per a l'espectacle 'Love', del Cirque du Soleil. Des del 1996 era cavaller de l'Imperi Britànic i al llarg de la seva carrera va guanyar sis premis Grammy.

Més continguts de