Mor als 86 anys el cineasta italià Ermanno Olmi

Conegut per pel·lícules com 'La llegenda del Sant Bevedor', va donar veu als més necessitats

El director i guionista italià Ermanno Olmi, conegut per pel·lícules com 'La llegenda del Sant Bevedor', ha mort aquest dilluns als 86 anys al municipi italià d'Asiago, després d'una llarga malaltia. Divendres havia sigut ingressat d'urgència. Al llarg de la seva trajectòria va rebre distincions com la Gran Creu de l'Orde del Mèrit de la República Italiana el 2004 i el Lleó d'Or de la Mostra de Venècia a tota la trajectòria el 2008. 

També va rebre el màxim guardó del festival de Canes, la Palma d'Or, per 'L'arbre dels esclops' (1977), un relat poètic i alhora realista de la vida dels camperols italians a finals del segle XIX. Aquesta pel·lícula està considerada una de les seves obres mestres i va veure la llum deu anys després del seu treball anterior.

L'altre gran èxit d'Olmi va arribar 11 anys després –una greu malaltia li va impedir treballar– amb 'La llegenda del Sant Bevedor', per la qual va rebre diversos premis David de Donatello i el Lleó d'Or de la Mostra de Venècia.

Ermanno Olmi va realitzar el seu primer film, 'Il tempo si è fermato' (1959), mentre era empleat de l'empresa elèctrica Edison Volta, on ja treballava la seva mare. A l'empresa Olmi organitzava les activitats recreatives dels treballadors i va crear una secció cinematogràfica on va fer una quarantena de documentals sobre la vida dels treballadors. Dos anys després va fer el segon, 'Il posto'. Amb el tercer, 'I fidanzati' (1963) va participar per primera vegada en el festival de Canes. En paral·lel a la seva feina a Edison Volta, Olmi es va matricular a l'Acadèmia d'Art Dramàtic de Milà per seguir cursos de recitació. 

Les pel·lícules d'Ermanno Olmi donen veu als més necessitats, potser perquè va créixer en una família pagesa de profundes conviccions catòliques i perquè ve perdre el pare durant la Segona Guerra Mundial. A més del seu vessant com a autor, Olmi es va traslladar de Milà a Asiago l'any 1982 i va fundar l'escola Ipotesi Cinema per formar joves talents.

Entres les últimes obres d'Olmi hi ha 'Il mestiere delle armi' (2001), que va ser nominada a la Palma d'Or de Canes i va rebre el David de Donatello a la millor pel·lícula i director, entre altres premis. És, a més, autor de 'Tickets' (2005), codirigida amb Ken Loach i Abbas Kiarostamo; 'Giuseppe Verdi - Un ballo in maschera' (2006), 'Centochiodi' (2007) i 'Volverán los prados' (2014).

Ermanno Olmi també va escriure diversos llibres, com 'Ragazzo della Bovisa' (2004), 'L'apocalisse è un lieto fine. Storia della mia vita e del nostro futuro' (2013).