ARQUITECTURA
Cultura 01/02/2013

Obre The Shard a Londres, el gratacel més alt de la Unió Europea

El mirador, a 310 metres d'altura, està situat a la riba del Tàmesi. Els ascensors del polèmic edifici de Renzo Piano pugen 70 pisos en 60 segons

Efe
2 min
The Shard / GETTY

BarcelonaL'edifici més alt de la Unió Europea, el gratacel Shard de Londres, ha obert avui les vistes al públic amb la inauguració d'un mirador des dels seus imponents 310 metres d'altura a les ribes del Tàmesi. L'obertura del mirador és l'últim pas per a la inauguració sencera de l'edifici, obra de l'arquitecte italià Renzo Piano, que es va començar a construir el 2009 i que ja va ser inaugurat oficialment el 5 de juliol del passat any amb un espectacle de llums làser. La seva figura afilada en forma de piràmide, coberta per un total de 11.000 panells de vidre, alberga en 87 pisos amb oficines, habitatges de luxe, un hotel de cinc estrelles, restaurants i, des d'avui, l'atracció turística que suposen les vistes.

El projecte va desencadenar tants aplaudiments com crítiques pel contrast arquitectònic del gratacel sobre altres conjunts històrics de Londres. El responsable del mirador, Anders Nyberg, va dir: "Estan veient un tapís d'història. Som en una torre del segle XXI, davant la torre del segle XI que tenim a l'altre costat del riu, la Torre de Londres. Ningú més al món pot oferir aquest tipus de perspectiva", va valorar Nyberg.

L'alcalde Boris Johnson i Renzo Piano han inaugurat amb una tallada de cinta la zona des de la qual es podran contemplar les vistes de la capital britànica, un espai situat a les plantes 68, 69 i 72 de l'edifici, on s'arriba amb uns ascensors capaços d'assolir aquesta altura en seixanta segons.

El Shard té el títol d'edifici més alt de la Unió Europea, després de batre la marca que mantenia des del 1997 la torre del Commerzbank de Frankfurt (Alemanya), de 259 metres d'altura. Fora de les fronteres de la Unió, el gratacel més alt d'Europa és la Torre City Mercury de Moscou, de 332 metres.

stats