Recuperar les cartes d’amor dels pares amb els ‘papers de Salamanca’

Felisa Soler va poder llegir ahir les cartes d’amor que la seva mare li enviava al seu pare durant el servei militar. “Hauria preferit recuperar-les 30 anys abans perquè així ells les haurien pogut veure, però l’emoció és igualment molt gran”, assegurava ahir en l’acte de restitució dels papers de Salamanca que va escenificar la conselleria de Cultura a la seu de l’Arxiu Nacional de Catalunya, que s’ha ocupat de buscar-ne els titulars per arxius, entitats de memòria, ajuntaments i campanyes de difusió. Ahir eren els hereus -fills, néts i besnéts- de 39 particulars, tres empreses i una entitat els que recuperaven, més de 70 anys després, la titularitat jurídica sobre uns documents confiscats durant la Guerra Civil per les tropes franquistes, la majoria sense valor polític o històric però amb un alt significat com a record. Entre ells hi ha personatges com la militant comunista i agent russa Caritat Mercader, mare de Ramon Mercader, l’assassí de Trotski, i el conseller de la Generalitat i militant del PSUC Miquel Serra i Pàmies.

El conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, va lamentar l’actitud del ministeri de Cultura: “És absolutament incomprensible mantenir la tossuda obsessió de no retornar tots els papers. Encara n’hi ha per recuperar i és dret legítim de la gent. No té cap valor segrestar aquells documents”.

Més continguts de

SANT JORDI

Amb el suport de

Amb el suport de

Aquest és un contingut editorialment independent, escrit i editat per periodistes de l'ARA i finançat per un tercer

Seguir llegint →

Recomanador de Sant Jordi interactiu

El recomanador de llibres per Sant Jordi

Entra aquí i descobreix quin llibre t'interessa: respon a quatre preguntes bàsiques i et proposarem els títols que encaixen amb la teva elecció. Tens prop de 200 títols per jugar