MEMÒRIA HISTÒRICA

'The Guardian' alerta que Madrid manipula perillosament la Guerra Civil

El PP vol treure l'única placa commemorativa que es conserva a la capital espanyola dels brigadistes que van lluitar contra Franco

'The Guardian' explica en un article publicat aquest dijous l'exercici de manipulació que fa Madrid de la Guerra Civil Espanyola a través de la desinformació i de l'ocultació dels fets ocorreguts. "La història està escrita pels vencedors", recorda l'article, "però el que està passant a Madrid no és només un exercici asimètric de memòria històrica, sinó que és una manera intolerant, perillosa i disfuncional de tractar el passat i difícilment encaixa amb la imatge que la capital vol projectar de ciutat oberta, diversa i transparent del futur".

L'article assenyala que Madrid conserva un arc monumental anomenat Arc de la Victòria, que va ser construït per Franco per celebrar la derrota de la Segona República per part les tropes franquistes l'any 1939, tot i que aquesta victòria va suposar, també, la pèrdua de mig milió dels seus compatriotes, un país en ruïnes i el presagi de l'esclat de la Segona Guerra Mundial. A més, Madrid manté desenes de carrers i places que encara ara porten els noms dels membres del règim franquista.

L'altra cara de la moneda està representada per un monument molt petit, quasi inapreciable, situat a la Universitat Computense de Madrid. Es tracta d'una columna de metall simple, finançada per moltes donacions privades individuals, amb una inscripció dedicada als milers de voluntaris de les Brigades Internacionals que van anar a lluitar contra el règim franquista. Aquest va ser un punt clau durant la guerra, perquè és on es van refugiar les tropes republicanes, entre elles els brigadistes internacionals, sota el lema 'No passaran'. Un centenar de brigadistes i locals, però, van perdre la vida per defensar les parets de la facultat. 

Ara, continua l'article, el Partit Popular (PP), que governa a la ciutat, pretén treure aquest petit monument que es conservava en defensa de la lluita antifeixista. Com explica l'escrit, "sembla que el PP no estigui preparat ni per tolerar la seva existència". De fet, a principis d'aquesta setmana el Tribunal Suprem de Madrid va confirmar en una denúncia que el memorial no té permís urbanístic. Les autoritats universitàries, tot i assenyalar que altres monuments molt més grans –com el de les víctimes dels atemptats de 2004– es van erigir sense els permisos requerits , tenen ara dos mesos per retirar-lo. Era l'única placa commemorativa de les Brigades Internacionals de tota la ciutat.

Amb tot, l'article explica que en altres països europeus sí que han sabut fer front a les parts més obscures de la seva història. Berlín, Nuremberg o Lió presenten museus que plasmen amb franquesa i fideltat el paper que van desenvolupar durant el segle passat. A Madrid, però, no s'hi ha construït cap centre històric que relati el que va ser la Guerra Civil. Com es diu a l'article, aquesta ciutat "prefereix bloquejar qualsevol discussió", i això és una actitud "de poca maduresa política".