Cultura 08/01/2020

El Tradicionàrius homenatja Kepa Junkera i celebra la barreja

El Festival Folk Internacional dedica al músic basc l'espectacle 'Kepa aurrera'

Xavi Serra
2 min
Gaizka, un projecte que barreja músiques gallegues, basques i catalanes

BarcelonaOrgue i cornamusa. Arpes neogòtiques i folk rock. Rumba i flabiol. Són algunes de les barreges del pròxim Tradicionàrius, el Festival Folk Internacional que celebrarà la 33a edició del 10 de gener al 3 d'abril. Prop de 50 grups i artistes i més de 70 activitats per mostrar “la realitat de la música folk als Països Catalans i més enllà” que inaugura divendres l'espectacle de producció pròpia Kepa aurrera, dedicat al músic Kepa Junkera, que s'està recuperant d'un ictus que va tenir fa un any.

“El Kepa és un gran company que fa molt de temps que col·labora amb nosaltres i volíem fer-li un reconeixement –ha explicat el director artístic del festival, Jordi Fàbregas. A ell li agradaria ser-hi, però no serà possible. El que sí hi serà és la seva música”. En l'espectacle hi participaran músics i formacions catalanes que havien col·laborat amb Junkera i, en la segona part, la formació Gaizca Project, que barreja músiques basques, gallegues i catalanes. L'homenatge es completarà amb una exposició de Josep Tomàs amb fotografies de Junkera.

La fusió estilística prendrà el protagonisme en espectacles que són estrenes absolutes com el de l'arpista Josep-Maria Ribelles, en un xou en clau de folk rock; l'aliança musical entre la rumba de Germà Negre i la cobla de Sons Essencials, i l'espectacle de cloenda del festival, El flabiol rumbeja. La trobada de l'orgue i la cornamusa protagonitzarà el concert que Josep Mateu i Francesc Sans oferiran a l'església de Santa Maria. I una altra barreja serà la de Socarrel, que uneix la dansa moderna de Roberto Olivan i Magí serra amb la polifonia tradicional occitana i els paisatges sonors de Vox Vigerri i Laurent Delforge.

Aniversaris i novetats

Enguany el Tradicionàrius commemorarà uns quants aniversaris: els 25 anys de la mort d'Ovidi Montllor –"o com deia Ovidi, 25 anys de vacances", apunta Fàbregas"– a càrrec dels valencians El Diluvi, els 10 anys del naixement de RIU, els 40 anys dels Grallers de l'Acord, que tocaran en el seu propi concert d'homenatge juntament amb altres formacions. Entre les novetats d'aquesta edició hi ha un cicle de concerts de proximitat o, com diu Fàbregas, "arran d'escenari", amb noms com Arnau Obiols, Manu Sabaté i La Companyia MINIMÍssima, que faran un concert "més-que-petit": la proposta és tan singular que "per saber en què consisteix caldrà anar-hi", diu Fàbregas.

En la programació tampoc hi faltaran noms consolidats: Quico El Célio, el Noi i el Mut de Ferreries oferiran un concert especial amb convidats com Pepet i Marieta, Èric Vinaixa i el cantant de Xéic!, Aitor Cugat. La cantant manacorina Joana Gomila presentarà el disc Paradís en un nou format de duo amb Laia Vallès i també estrenaran projecte Quartet Brossa, que portaran al festival Folkestral, que vestirà amb arranjaments folk les melodies de Xostakóvitx, Brahms o Stravinsky.

Premi i congrés internacional

Envoltat de músics i amics del festival, Fàbregas també ha anunciat aquest dimecres que el Tradicionàrius i l'Associació Cultural Tram rebran pròximament el Premi Joan Amades de cultura popular, un reconeixement per la seva tasca de divulgació constant que en el futur adoptarà també la forma d'un congrés internacional sobre músiques d'arrel que ha de servir "per veure qui som, què som, què fem i cap a on anem".

stats