ESCENES
Cultura 04/10/2013

'À la ville de... Barcelona'

5 raons per veure aquest espectacle coral que ret homenatge a una ciutat polièdrica

Belén Ginart
3 min

Va passar com una ventada al Grec del 2012. Però en només quatre funcions, À la ville de... Barcelona , un espectacle teixit i dirigit per Joan Ollé, va aconseguir fer molt soroll. S'ha fet esperar un any (no són bons temps per als muntatges amb una vintena d'intèrprets), però per fi torna a la cartellera. ¿Vols saber per què no te l'hauries de perdre? Aquí en tens cinc motius.

MOSTRA UNA BARCELONA PLURAL

Manuel Vázquez Montalbán deia que no hi ha una sola Barcelona, sinó moltes. I Joan Ollé va prendre aquesta idea a tall de full de ruta a l'hora d'imaginar l'obra. "Hi ha la Barcelona dels avis i la dels pares, la de la infància i la de l'adolescència, la de les núvies…" Del seu record particular n'ha tret un retrat en què tothom s'hi pot reconèixer. Perquè el que li ha sortit és mosaic calidoscòpic: a cada quart de volta hi veureu una escena diferent, i totes són perfectament reconeixibles. Del Sónar a les floristes de les Rambles liderades per la Monyos, del president Companys a l'alcalde Trias, del Floquet de Neu a la Via Catalana… Els referents són múltiples. També ho són els autors que ha triat com a inspiració per al text: Vázquez Montalbán, per descomptat, però també Jean Genet, Boris Vian, George Orwell, Salvat-Papasseit, Mercè Rodoreda, Joan Maragall, Eduardo Mendoza… Seu és el 50% del material textual de l'espectacle. I l'altra meitat ha sorgit de la ploma del director.

A ANA BOTELLA NO LI AGRADARIA

No, no sigueu malpensats: no té res a veure amb la derrota de la candidatura olímpica de Madrid. És que aquí hi podreu trobar de tot. "Ens havien ensenyat que les peres i les pomes no es poden sumar. Fins que un dia algú es va inventar la macedònia", recorda l'Ollé. Hi cap des de la mirada més tendra a la més reivindicativa. Es tracta d'un homenatge a la ciutat, això queda clar. Però també hi ha espai per al retret, fins i tot per a la queixa. El conjunt és un trencaclosques, o una "gamberrada poètica", com en diu Ollé. Tot relligat en format revista.

TÉ UN REPARTIMENT DE LUXE

D'acord, l'expressió sona a tòpic. Però tot i això és la més afortunada per qualificar un equip d'actors on hi ha, entre d'altres, Joan Anguera, Enric Majó, Victòria Pagès i Ivan Benet. "Hem treballat junts moltes vegades, ens coneixem bé i ens divertim molt. Això es nota en la feina", reconeix Anguera. Cadascun dels actors fa una pila de personatges, "quan comença la funció és com si entréssim en una pista de patinatge, i no parem en gairebé dues hores", explica l'actor. Toquen a uns vuit per barba; Anguera en concret interpreta, entre d'altres, Floquet de neu i Colo. I Ivan Benet té un moment estel·lar en què es transmuta en els alcaldes Maragall, Hereu i Trias. "Gairebé no actuen, es passen la major part de la funció canviant-se de roba", diu Ollé, fent broma, sobre el paper dels actors.

HI HA MÚSICA EN DIRECTE

Què seria una revista sense números musicals? Aquí n'hi ha molts. La banda sonora la posen a mitges els músics del Lisboa Zentral Cafè i els actors, a qui correspon mostrar les capacitats vocals i també ballar les coreografies creades a mida per Andrés Corchero. Però per fer-ho rodó, resulta que la tria de cançons és tota una invitació a la descoberta. De Dean Martin a Juanito Valderrama, de Boris Vian a Manolo Escobar, de Tino Rossi a Jaume Sisa, són multitud els intèrprets que han dedicat alguna cançó a Barcelona i que estan representats a l'obra. "Molts han estat tota una troballa, jo no tenia ni idea que Dean Martin tingués un tema sobre la ciutat i crec que poca gent ho deu saber", il·lustra Ollé. "Ciutats com París han sabut treure profit a les cançons sobre la ciutat, però aquí això no ha passat. Potser en comptes de la invasió de barrets mexicans, a les Rambles es podria vendre la banda sonora de Barcelona".

FA RIURE

En últim lloc, però no per això menys important. Perquè, ¿a qui no li cal posar una mica de comèdia a la seva vida? I si és humor intel·ligent, com aquest, molt millor!

'À LA VILLE DE... BARCELONA'

TEATRE LLIURE DE MONTJUÏC

Plaça Margarida Xirgu, 1

Del 10 d'octubre al 3 de novembre

stats