Cultura 18/02/2017

L'hongaresa 'On body and soul' guanya inesperadament l'Os d'Or de la Berlinale

'Estiu 1993', de Carla Simón, s'emporta el premi a la millor 'opera prima' del festival i el Gran Premi de la seva secció, Generation Kplus

Xavi Serra
3 min
L'hongaresa 'On body and soul' guanya l'Os d'Or de la Berlinale

BerlínLa directora hongaresa ldikó Enyedi ha guanyat de forma totalment inesperada l'Os d'Or de la 67a edició del Festival Internacional de Cinema de Berlín amb 'On body and soul', la seva quarta pel·lícula, una entranyable història d'amor entre una controladora d'aliments i el director d'un escorxador, un film que no constava a les travesses, tot i que va causar una bona impressió gràcies al seu toc fantàstic i un peculiar sentit de l'humor que l'emparenta amb l'univers excèntric de Todd Solonz.

'Félicité', del realitzador senegalès Alain Gomis, ha sigut l'altra sorpresa en emportar-se el Gran Premi del Jurat. El film és un estudi de personatge, una mare soltera que treballa de cantant en un bar de Kinshasa, al Congo, rodat amb un estil pròxim al del cinema dels Dardenne. I el gran favorit a l'Os d'Or, Aki Kaurismäki, s'ha hagut de conformar amb l'Os de Plata al millor director per la magnífica 'The other side of hope'. Geni i figura, el finlandès no ha pujat a l'escenari sinó que ha fet baixar la presentadora a la platea, des d'on ha agraït el premi agafant amb l'estatueta com si fos un micròfon. Un gest més simpàtic que altra cosa d'un Kaurismäki que semblava eufòric des de l'arribada a la catifa vermella. Més tradicional, la polonesa Agnieska Holland ha recollit el premi Alfred Bauer pel 'thriller' ecologista amb tocs de comèdia 'Spoor'.

"Només un?", ha fet broma Gonzalo Maza, el productor d''Una mujer fantástica', que ha aconseguit el premi al millor guió quan tothom s'esperava que també s'emportés el de millor intèrpret femenina per l'actriu trans Daniela Vega, a qui el director Sebastián Lelio ha fet pujar a l'escenari en un dels moments més emocionants de la gala de cloenda. L'Os de Plata a la millor actriu ha sigut finalment per a la coreana Kim Min-hee per 'On the beach at night alone', de Hong Sang-soo, una dona a la deriva en l'intent de deixar enrere la seva relació amb un director. L'altre premi interpretatiu, l'Os de Plata al millor actor, ha complert l'obligada quota del cinema alemany i ha anat a parar a Georg Friedrich, el protagonista del drama familiar 'Bright lights', de Thomas Arslan. I el premi a la contribució artística més destacada ha sigut per a Dana Bunescu pel muntatge del film romanès 'Ana, mon amour', de Călin Peter Netzer.

'Estiu 1993', millor 'opera prima' del festival i Gran Premi de Generation Kplus

Gran triomf del cinema català a Berlín. El debut de Carla Simón, 'Estiu 1993', ha guanyat el premi a la millor 'opera prima' del festival i el Gran Premi de Generation Kplus, la secció en què participava, 'ex aequo' amb el film xinès 'Becoming who I was'. Protagonitzat per una nena de 6 anys que acaba de perdre la mare i se'n va a viure amb els tiets, el film es basa en les experiències personals de Simón. El jurat de Generation Kplus, que s'ha declarat emocionat pel film, ha destacat "l'extraordinària actuació" de la jove actriu Laia Artigas, "la bellesa de la fotografia" i la "sensual posada en escena". 'Estiu 1993' competirà al Festival de Màlaga i s'estrenarà als cinemes al maig. Simón, emocionada, ha recollit el premi a la millor 'opera prima' durant la gala de cloenda del festival.

Entre la resta de premis dels jurats independents, destaquen els del jurat ecumènic per a 'On body and soul', 'Una mujer fantástica' i els documentals 'Investigating paradise' i 'I am not your negro', que també ha guanyat el premi del públic de la secció Panorama. I el Teddy per a la pel·lícula de temàtica LGTB ha estat per a 'Una mujer fantástica' i el documental 'Small talk'. El Fipresci de la crítica se l'ha endut el film d'Agnieska Holland 'On body and soul'.

stats