Cinema
Cultura 07/06/2016

Albert Serra guanya el premi Jean Vigo per 'La mort de Lluís XIV'

El cineasta de Banyoles és el primer autor de l'estat espanyol que s'endú el prestigiós guardó, creat el 1951 i reservat a produccions franceses

Xavi Serra
2 min

BarcelonaEl cineasta Albert Serra ha rebut aquest dilluns el prestigiós premi Jean Vigo per la seva pel·lícula 'La mort de Lluís XIV', estrenada al Festival de Canes celebrat recentment. Lliurat en una cerimònia a París, el premi reconeix des del 1951 l'esperit independent i l'originalitat d'un cineasta. En el passat l'han rebut noms tan importants com Jean-Luc Godard, Alain Resnais, Chris Marker, Maurice Pialat, Philippe Garrel i Olivier Assayas.

El jurat del premi, format per 12 membres, ha reconegut Serra per "la seva manera singular de filmar la història" i per la seva obra "sumptuosa i desimbolta", que el converteix en un "cineasta únic". Serra ha agraït el premi i ha confessat el seu gran respecte per la cultura francesa, sobretot per la seva literatura, però també pel cinema, en especial el de la Nouvelle Vague, per la ruptura formal que representa. "És un honor rebre aquest premi, que és un exemple de la generositat de França, que no dubta a l'hora de premiar artistes d'altres països", va dir Serra a la cerimònia celebrada al centre Georges Pompidou.

Serra va rebre el premi acompanyat del protagonista de 'La mort de Lluís XIV', el mític actor francès Jean-Pierre Léaud, que es va confessar "especialment commogut" pel reconeixement. "Jean Vigo era el director que François Truffaut més admirava, al mateix nivell que Jean Renoir i Alfred Hitchcock", va dir Léaud, que va interpretar l''alter ego' de Truffaut a la sèrie de pel·lícules d'Antoine Doinel.

'La mort de Lluís XIV' va participar en el darrer Festival de Canes en una secció no competitiva, però es va situar al capdavant de les preferències de molts crítics, que reclamaven que la pel·lícula hauria d'haver figurat en la competició oficial. Serra ha estrenat totes les seves pel·lícules a França des del seu debut amb 'Honor de cavalleria', amb més èxit de taquilla fins i tot que a l'estat espanyol. Però el director afirma "no donar importància a la meva fama al país veí". "Mai m'ha impressionat, ni per bé ni per mal", ha assegurat.

stats