Descobreixen dues escultures gegants que havien decorat la cancelleria de Hitler

Dos cavalls gegants de l'escultor Josef Thorak han estat descobertes al sud-oest d'Alemanya després de 26 anys extraviats

La policia alemanya ha trobat dues escultures gegants a Renània-Palatinat (sud-oest d'Alemanya) que van ser davant la cancelleria d'Adolf Hitler durant el III Reich. Les obres representen dos grans cavalls, obra de l'escultor Josef Thorak (1889-1952), que estaven desapareguts des de 1989 i en els últims anys s'havien ofert al mercat negre a preus entre 1,5 i 4 milions d'euros. Així ho ha confirmat aquest dimecres un portaveu de la policia de Berlín, després que el diari ' Bild' informés abans de la troballa a la seva edició digital.

L'escultor era un dels preferits de Hitler i del seu arquitecte predilecte, Albert Speer. Les seves tasques artístiques eren claus pel projecte de crear una capital monumental anomenada Germània. Cap a l'any 1943, en plena guerra, el dictador alemany va ordenar traslladar aquests cavalls, juntament amb altres escultures, a 20 km de Berlín, on les peces van ser trobades després per l'Exèrcit Roig.

Els cavalls de Thorak i altres escultures nazis van passar a formar part de la decoració d'un camp d'esports de l'exèrcit soviètic a partir de 1950 a Eberswalde, prop de Berlín. El 1989, després d'un article de la historiadora d'art Magdalena Busshart al diari 'Frankfurter Allgemeine' en què parlava d'aquesta ubicació de les peces, una lectora va escriure una carta al rotatiu en què advertia de que les escultures ja no eren en aquell lloc.

Segons explica el 'Bild', encara no se sap com van desaparèixer els cavalls d'Eberswalde. Entre les possibilitats, les peces podrien haver estat traslladades a Moscou o venudes per part del règim de la RDA. A l'última hipòtesi, destaca el nom d'Alexander Schalck-Golodkowski, pertanyent al règim comunista amb la missió de recaptar diners, per la qual cosa retirava obres dels museus del país i els venia als mercats d'Occident. Fa dos anys, els cavalls havien estat ofert a Busshart per 1,5 milions d'euros per un home que assegurava haver treballat amb Schalck-Golodkowski.

 

Més continguts de