Cultura 10/02/2021

Amnistia Internacional diu que l'empresonament de Pablo Hasél és "injust i desproporcionat"

L'ONG demana la reforma del Codi Penal amb una campanya en què participa C. Tangana

2 min
El raper Pablo Hasél a l'exterior dels jutjats de Lleida, el 8 de gener del 2020.

BarcelonaAmnistia Internacional diu que l'empresonament de Pablo Hasél per les seves expressions artístiques "és injust i desproporcionat". Hasél ha estat condemnat a nou mesos de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i contra les institucions de l'Estat. "Ningú hauria de ser processat penalment només per expressar-se en xarxes socials o per cantar res que pugui ser desagradable o escandalós. No es poden penalitzar expressions que no inciten de manera clara i directa a la violència. Si no es modifiquen aquests articles, es continuarà silenciant la llibertat d'expressió i coartant les manifestacions artístiques", diu el director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán. L'ONG ha iniciat una nova campanya en què demana la reforma del Codi Penal perquè "alguns dels seus articles vulneren la llibertat d'expressió". Un dels músics que hi participen és el cantant C. Tangana, que diu que "posar a la presó Pablo Hasél és una bogeria".

Segons Amnistia Internacional, els últims cinc anys almenys 75 persones han estat condemnades per enaltiment del terrorisme a penes de privació de llibertat i inhabilitació. "Encara que la xifra de persones condemnades ha disminuït dràsticament, de 35 el 2016 a dues el 2019 i una el 2020, l'entrada de Hasél a la presó mostra que aquest article del Codi Penal continua sent una amenaça a la llibertat d'expressió", afirma l'ONG, que el 2018 va publicar un informe en què denunciava els casos de César Strawberry i l'estudiant Cassandra, que van ser processats per l'article 578 del Codi Penal "i així es van reprimir expressions d'índole política o provocativa, sobretot a les xarxes socials, i a la comunitat artística del país". Per tot plegat, Amnistia Internacional considera que "recórrer al Codi Penal amb el propòsit o efecte d'inhibir la crítica legítima viola la llibertat d'expressió" i s'oposa " a qualsevol llei que prohibeixi insultar o faltar al respecte als caps d'estat, la Corona o figures públiques".

L'ONG ha llançat una acció virtual en què exigeix al ministeri de Justícia que en la futura reforma del Codi Penal aquests articles siguin eliminats i es garanteixi que cap de les seves disposicions criminalitza de manera indeguda expressions ni creacions artístiques emparades pel dret a la llibertat d'expressió. L'entitat subratlla que, més enllà de Pablo Hasél, "molts altres artistes, periodistes o activistes han rebut quantioses multes o llargs períodes d'exclusió del sector públic" i alerta que "una conseqüència intangible però trista per a la societat és l'autocensura per por de patir la repressió". Davant la reforma del Codi Penal anunciada per Podem, Amnistia Internacional destaca que "ha d'anar encaminada a alinear-se amb estàndards internacionals de drets humans, perquè només es penalitzi la incitació directa a la violència".

stats