Memòria Històrica
Cultura 15/12/2020

Amnistia diu que la nova llei de memòria espanyola no garanteix l'accés a la justícia de les víctimes

L'ONG critica que la iniciativa legal té mancances i buits importants

Ara
2 min
Excavació d'una fossa comuna al Soleràs (Garrigues)

BarcelonaAmnistia Internacional (AI) ha demanat al govern espanyol aquest dimarts que l'avantprojecte de llei de memòria democràtica, que es va presentar el 19 de setembre i que s'hauria d'aprovar el 2021, s'ajusti als estàndards internacionals. L'ONG assenyala que la iniciativa legal té "debilitats" i buits, com el fet que no eliminarà els obstacles legals [la llei d'amnistia] que impossibiliten la investigació dels crims del franquisme. Tampoc preveu, recorda AI, indemnitzacions a les víctimes.

L'ONG ha elaborat un informe tècnic, que ha enviat al ministeri de la Presidència, en què destaca que s'haurien de fer modificacions per assegurar-se que sigui una llei "realment eficaç en la consecució de la veritat, la justícia i la reparació a les víctimes i els seus familiars". Amnistia no confia que la nova Fiscalia de sala, que hauria d'investigar els crims que es van produir des de la Guerra Civil fins a l’entrada en vigor de la Constitució, tingui competències per poder obrir investigacions perquè es mantenen els obstacles, que s'han argumentat repetidament en altres intents de portar a judici els criminals franquistes, com la llei d'amnistia i la prescripció dels fets.

L'ONG demana al govern espanyol que elabori una "política d'estat sobre el dret a la veritat col·lectiva" i que hi hagi els mecanismes necessaris, com òrgans judicials independents, que puguin aclarir la violació de drets humans. Amnistia també incideix en el fet que s'haurien de preveure indemnitzacions o la restitució dels béns robats, i expressa la preocupació per la falta de previsió sobre la manera d'accedir a alguns arxius, com els eclesiàstics, que podrien ser importants per aclarir la violació de drets humans. I, finalment, critica que no hi hagi plans de formació en memòria democràtica a la judicatura, els cossos de seguretat i els funcionaris de l'administració pública.

stats