Cultura

Ansietat cultural: 10 cançons, llibres, podcasts, còmics i sèries recents sobre la gran epidèmia de la salut mental

Creadors de diversos àmbits aborden el trastorn en els seus treballs

4 min
Jonah Hill al documental 'Stutz', Belén Barenys a la sèrie 'Autodefensa' i Jeremy Allen White a la sèrie 'The bear'

BarcelonaLa visibilitat de l'ansietat com un dels grans problemes de salut mental de la nostra societat també es pot apreciar en la manera desacomplexada en què els creadors aborden aquest trastorn psicològic en els seus treballs, moltes vegades basant-se en experiències personals. Fem una selecció d'obres d'àmbits diversos que parlen d'alguna manera sobre l'ansietat.

'Autodefensa'

Miguel Ángel Blanca, Berta Prieto i Belén Barenys. 2022. En emissió a Filmin

Berta Prieto i Belén Barenys, les protagonistes de la sèrie Autodefensa.

Un dels millors episodis de la sèrie que més debats i converses va generar l'any passat és el que porta per títol Ansiedad, que trenca amb el to gamberro de la sèrie per introduir testimonis documentals sobre la relació amb l’ansietat d’un grup de joves que inclou les dues protagonistes de la sèrie. Eloy Fernández-Porta fa una aparició especial com a guru de l’ansietat per a la Belén i la Berta.

'Expuesta: un ensayo sobre la epidemia de la ansiedad'

Olivia Sudjic (Alpha Decay, 2020)

Coberta d''Expuesta', d'Olivia Sudjic

Després de publicar la seva primera novel·la, Olivia Sudjic va començar a patir una gran ansietat i la sensació d’haver perdut la identitat. Bloquejada i incapaç d’escriure la segona novel·la, va decidir escriure sobre la seva pròpia paràlisi. El resultat és un assaig brillant que reflexiona sobre el malestar que persegueix la seva generació i com es canalitza a través de la creació artística.

'Lo que más miedo te dé'

Ángel Abellán i Luis Armand (GP Ediciones, 2022)

Coberta del còmic 'Lo que más miedo te dé'

El còmic és un llenguatge ideal per expressar la disparitat entre la realitat i el que percep una persona amb ansietat. Ángel Abellán es nodreix de les seves pròpies experiències amb la hipocondria i l’ansietat per teixir amb el dibuixant Luis Armand una ficció quotidiana sobre un guionista, els seus amics i les penes i alegries que comparteixen.

'Deixa’m que caiga'

Zoo, al disc 'Llepolies' (2021)

Una imatge del concert del grup Zoo al Palu Sant Jordi.

"Viu en un estat d'alerta. Pesen les cançons, pesa tot, pensaments de plom, pesa també l'existència", canta Panxo a Deixa’m que caiga, un dels temes de l’últim disc de Zoo. Amb ritme trencat i uns metalls gruixuts, els valencians demostren que es pot ballar amb una cançó que parla de l’ansietat i els brots psicòtics ("Vaig perdre el nord, si el perd de nou deixa'm que caiga").

'Deixa'm que caiga'
'Stutz'

Jonah Hill. 2022. En emissió a Netflix.

Fotograma de 'Stutz'

A Netflix hi ha comèdies romàntiques sobre el trastorn d'ansietat com la italiana Sin miedo a las estrellas, però també documentals divulgatius, com el que Jonah Hill dedica al seu psicòleg Phil Stutz, una immersió en el procés terapèutic on surten a la llum els problemes d'autoestima que Hill ha patit sempre. Arran del documental, l'actor va fer públic que pateix atacs d'ansietat i que no promocionarà més les seves pel·lícules per protegir la seva salut mental.

'The Bear'

Christopher Storer. 2022. En emissió a Disney+

El protagonista de 'The bear', Jeremy Allen White

A The Bear, una de les sèries de l'any, la mala gestió del dol per la mort d'un germà fa que un jove xef visqui en un estat constant d'ansietat que potencia la feina al restaurant que acaba d'heretar i que, paradoxalment, també funciona com a forma d'evadir la realitat. El frenesí del setè episodi retrata el pitjor dia possible al restaurant amb el ritme taquicàrdic d'un film dels germans Safdie.

'Coraje'

Raina Telgemeier (Maeva, 2020)

Coberta de 'Coraje'

Còmics juvenils autobiogràfics com ¡Sonríe! i Hermanas han fet de Raina Telgemeier l'autora de còmic més venuda del món. A Coraje, Eisner a la millor obra juvenil, s'obre a parlar dels problemes d'ansietat que va patir d'adolescent i del coratge i treball terapèutic que va necessitar per enfrontar-se a les seves inseguretats. L'obra perfecta per explicar l'ansietat a nens i adolescents.

'Informe de los bosques'

Jaime Rodríguez (Pòdium, 2022)

Podcast 'Informe de los bosques'

Durant 15 anys, l'escriptor peruà Jaime Rodríguez ha patit atacs incontrolables d'ansietat cada dos o tres dies. “Ara em passa menys –explica al podcast Informe de los bosques–. Puc passar mesos sense sentir que m'estic morint”. Rodríguez s'obre en canal per compartir les seves experiències, però també reflexiona amb lucidesa sobre l'ansietat com a fenomen històric i social.

'Boja'

Mariona Esplugues. Fins al 21 de gener al Teatre del Raval

Mariona Esplugues a l'espectacle 'Boja'

Boja és una comèdia i una performance, una reivindicació i un acte de llibertat, una sensació i una etiqueta de la qual vull parlar”, explica Mariona Esplugues, professora i actriu que exposa en aquesta obra de teatre (en cartell fins al 21 de gener al Teatre del Raval) les seves experiències a la consulta de diversos psiquiatres durant els últims 16 anys.

'Ansiedad'

Ginebras (2022)

La banda Ginebras

“Tant de bo l'ansietat volgués marxar, tant de bo, tant de bo”, canten a Ansiedad les Ginebras, una màquina de produir hits com la seva versió guitarrera del Con altura de Rosalía. La cultura pot ser una eina poderosa per explicar i comprendre l'ansietat, però també per foragitar-la amb aquest himne pop de tornada addictiva i energètica, una cançó per cantar a cor què vols i oblidar les penes.

Videoclip d''Ansiedad', de Ginebras
stats