Cultura 03/12/2014

Antonio López desvela, vint anys després, el quadre de la família reial espanyola

L'artista ha trigat dues dècades a pintar 'La família de Joan Carles I', que ha quedat penjada al Palau Reial de Madrid

Isidre Estévez
2 min
Vint anys després, aquest és el resultat: 'La família de Joan Carles I', d'Antonio López / EFE

BarcelonaEl pintor hiperrealista Antonio López es va donar a conèixer més enllà dels cercles artístics l'any 1992. Ho va fer gràcies a Victor Erice, el director d'algun dels títols més mítics del cine espanyol, com ara 'El espíritu de la colmena' i 'El sur'. A 'El sol del membrillo' Erice explicava la història de l'arbre que López va plantar al pati del seu estudi madrileny amb la intenció de pintar-lo. La pel·lícula mostra un López detallista i meticulós, reflexiu i obsessiu. Un artista que necessita temps, molt de temps, per treballar.

La seva lenta laboriositat s'ha posat de manifest en l'obra que ha presentat aquest dimecres, 'La família de Joan Carles I'. Es tracta d'un retrat del rei Joan Carles, la reina Sofia i els seus tres fills, Elena, Cristina i Felip, que López va començar a pintar l'any 1994, en el punt àlgid de la seva popularitat, quan feia només dos anys que Erice l'havia convertit en estrella de cine a 'El sol del membrillo' i mesos després que es tanqués al Museu Reina Sofia de Madrid una exposició antològica seva que va tenir un gran èxit de públic. Un èxit, el de les sales d'exposicions i subhastes espanyoles, que López no ha aconseguit mai traslladar a l'escena internacional, poc interessada en un estil allunyat dels corrents principals de l'art contemporani mundial.

Vint anys ha trigat López a completar la seva obra, un retrat fidel al seu estil. Ha trigat tant de temps que els protagonistes han experimentat tota mena de canvis: Joan Carles ja no és rei, la infanta Elena s'ha casat i separat, la infanta Cristina continua casada però pendent d'una decisió judicial, i l'hereu és ara monarca al costat de la seva esposa Letícia. Aquests canvis fan de 'La família de Joan Carles I' una obra singular, una peça d'art contemporani que és, paradoxalment, un document històric.

La tria d'Antonio López com a retratista marca un fet excepcional en una família reial, que s'ha caracteritzat per viure d'esquena a l'art. De fet, l'artista no va rebre l'encàrrec del monarca, sinó de Patrimoni Nacional. Tot i l'interès de Sofia per la música, la família ha trencat amb segles de tradició: si en altres temps els reis espanyols van donar feina a artistes de primera categoria, els actuals Borbons han ignorat completament la creativitat del moment. El retratista oficial de la família de Joan Carles va ser, durant dècades, Ricardo Macarrón, un artista acadèmic, previsible i convencional, que va fer carrera treballant per a la noblesa europea i que ja havia pintat la reina Victòria Eugènia amb un estil que va arrelar entre uns aristòcrates amb més diners que gust o criteri artístic.

'La família de Joan Carles I' ha estat penjada al Palau Reial de Madrid.

stats