Cultura 30/12/2014

El 2015 serà l'Any de les Biblioteques

La celebració, promoguda pel departament de Cultura de la Generalitat, coincideix amb la commemoració del centenari de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat

Acn
1 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts declarar el 2015 l'Any de les Biblioteques. La celebració coincideix amb el centenari de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya. Per organitzar la commemoració i el seu finançament, el departament de Cultura assumirà les responsabilitats i crearà una comissió promotora, encapçalada pel president de la Generalitat, Artur Mas. La comissió servirà de nexe de comunicació entre les institucions relacionades amb les biblioteques catalanes, sobretot diputacions, ajuntaments i altres entitats.

Per a aquesta celebració, Cultura crearà la Comissió Executiva de l'Any de les Biblioteques, presidida pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i que seleccionarà els projectes que s'han de tirar endavant. També es constituirà el Consell Assessor de l'Any de les Biblioteques, que presidirà la cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll, i que proposarà projectes per als actes commemoratius i donarà el suport necessari per dur-los a terme.

La Mancomunitat de Catalunya va crear, juntament amb el Consell d'Investigació Pedagògica, un projecte de planificació per crear biblioteques arreu del territori català amb l'objectiu de fer arribar a tothom la cultura. Fruït d'aquella idea, amb Eugeni d'Ors com un dels redactors clau, va néixer el disseny del pla. Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot van ser les primeres localitats que van tenir una biblioteca d'aquest projecte gràcies al concurs que es va convocar el 1915, que volia instaurar una biblioteca popular en cada demarcació. La tardor d'aquell any, es va fundar l'Escola Superior de Bibliotecàries.

stats