Música

2019: l'any imparable de Rosalía

Els concerts a Barcelona i Madrid culminen dotze mesos d'èxit i glòria de l'artista

París, Londres, Barcelona i Madrid van ser les ciutats triades per Rosalía per tancar els directes del 2019 i, per tant, per culminar un any que ha consolidat l'autora d' El mal querer com a estrella global. Ja veia amb impuls des que va publicar el disc a finals del 2018, però ha sigut en els últims dotze mesos que Rosalía ha estès el seu domini arreu.

Gener

Col·laboració amb James Blake

Rosalía i James Blake col·laboren a Barefoot in the park, la cançó que el britànic inclou al disc Assume form, publicat el dia 18. El 22 ella llança l’últim vídeo d’ El mal querer: el de De aquí no sales.

Febrer

La nit 'chunguita' dels premis Goya

El dia 2 Rosalía sorprèn a la gala dels Goya versionant Me quedo contigo, de Los Chunguitos, amb el Cor Jove de l’Orfeó Català i l’arranjament de Bernat Vivancos.

Març

Publica el megaèxit ‘Con altura’

Rosalía, El Guincho i J Balvin estrenen Con altura, un homenatge al reggaeton que s’ha convertit en el segon videoclip del 2019 més reproduït aquest any a YouTube.

Abril

Un mocador verd per l’avortament legal

Durant la interpretació de la cançó A ningún hombre al Festival Ceremonia de Mèxic, el dia 7, Rosalía porta un mocador verd al canell per reivindicar l’avortament legal.

Maig

Segona col·lecció de moda amb Pull&Bear

Mentre Rosalía tanca la gira per Nord-amèrica, el dia 9 la marca del grup Inditex posa a la venda la segona col·lecció de moda inspirada per l’artista de Sant Esteve Sesrovires.

Juny

L’apoteosi al Primavera Sound

La gira per festivals salta a Europa. Rosalía triomfa com a cap de cartell del Primavera Sound i el seu recorregut passa també per cites de la magnitud de Roskilde i Glastonbury.

Rosalía: "Les ungles llargues són símbol d'una feminitat exagerada"

Juliol

‘Milionària’, la rumba catalana

El mes de juliol comença amb tota una sorpresa: Rosalía publica el dia 3 la seva primera rumba en català, Milionària, que de seguida s’incorpora al repertori dels concerts.

Agost

Col·laboració amb Ozuna

La política de col·laboracions continua amb el porto-riqueny Ozuna, artista Sony com ella. En la producció de Yo x ti, tú x mí: Rosalía, El Guincho i el canadenc Frank Dukes, el mateix trio de Con altura.

Setembre

Tot venut per al final de gira

El dia 16 s’anuncien els concerts de final de gira: París, Londres, Barcelona i Madrid, al desembre. Les entrades s’exhaureixen i Rosalía decideix fer un segon concert al Palau Sant Jordi.

Octubre

Destacada a 'Billboard' i 'The New York Times'

Rosalía, estrella global. Billboard li dedica la portada del 12 d’octubre (" 2019 Latin Power Players") i The New York Times, l’interactiu Incredible journey from flamenco to megastardom.

Triomf incontestable de Rosalía als Grammy Llatins

Novembre

Els Grammy llatins i el "Fuck Vox"

" Fuck Vox": així d’eloqüent va ser el tuit que va fer Rosalía després de les eleccions espanyoles del 10 de novembre. El mateix mes va ser la gran triomfadora dels Grammy llatins a Las Vegas.

Desembre

Protagonista del calendari Pirelli

El tancament de gira coincideix amb la publicació del calendari Pirelli, en què el fotògraf Paolo Roversi fa que Rosalía comparteixi protagonisme amb Emma Watson i Kristen Stewart.