Polítiques culturals
Cultura 10/01/2023

Aprovada la prestació especial d'atur per a artistes

El govern espanyol també tira endavant una mesura que permet compaginar la pensió de jubilació amb la creació

2 min
Un moment de la gala Catalunya Aixeca el Teló 2021 al Gran Teatre del Liceu.

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat aquest dimarts dues mesures llargament reclamades pel sector artístic. D'una banda, els creadors de l'estat espanyol comptaran amb una prestació especial d'atur pensada per a artistes, però també per a tècnics i auxiliars del món cultural. D'aquesta manera es reconeix la situació laboral especial que afecta molts artistes, que sovint tenen feines intermitents, amb inestabilitat i llargs períodes d'inactivitat. La nova mesura rebaixa els requisits per accedir a la prestació d'atur: estarà disponible acreditant 60 dies cotitzats per prestació real de serveis en l'activitat artística en els últims 18 mesos.

També podran sol·licitar-la els que acreditin 180 dies d'alta a la Seguretat Social per prestació real de serveis a l'activitat artística o regularitzacions anuals ja efectuades en els 6 anys anteriors a la situació legal de desocupació, sempre que no s'hagin acollit a una prestació prèviament. Fins ara s'exigien almenys 360 dies cotitzats durant els últims sis anys. La prestació serà de quatre mesos i està dotada amb una quantitat de fins al 100% de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) per a les cotitzacions que superin el llindar de 61 euros. Per sota d'aquest nivell correspondrà una prestació del 80% de l'IPREM. A més, la prestació d'atur és compatible amb la retribució per drets de la propietat intel·lectual i imatge.

Cobrar la pensió i crear ja és 100% compatible

La segona mesura aprovada pel govern espanyol fa compatible cobrar la pensió de jubilació i dur a terme activitats artístiques. Fins ara, aquesta compatibilitat només era possible per a activitats que generaven drets de propietat intel·lectual. A partir de l'entrada en vigor d'aquesta norma, també s'aplicarà a activitats relacionades amb la creació artística (per exemple, una conferència associada a la presentació d'un llibre), i no només a drets de propietat de l'obra. Serà compatible per a artistes i també per a professionals que duguin a terme activitats tècniques o auxiliars relacionades amb la cultura.

Per combatre la precarietat associada al sector, el govern espanyol ha creat una quota d'autònoms reduïda i adreçada a artistes amb ingressos baixos (iguals o inferiors a 3.000 euros anuals). La base de cotització serà de 526,14 euros, que suposa una quota mensual de 161 euros, i hi haurà la possibilitat de fer pagaments trimestrals. A part de tot això, el consell de ministres ha acordat la creació de dos grups de treball. El primer estudiarà i impulsarà mesures de reconeixement de la intermitència a l'àmbit laboral i de la Seguretat Social dels artistes i treballadors autònoms de la cultura. El segon té com a objectiu impulsar l'avaluació i el reconeixement de determinades malalties professionals derivades de les activitats específiques al sector cultural.

stats