Memòria històrica
Cultura 28/01/2022

I ara Martín Villa renuncia a la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona

La decisió de l'exgovernador civil franquista arriba un dia després que el TSJC revoqués la retirada de la distinció aprovada pel consistori

ARA
2 min
Rodolfo Martín Villa

BarcelonaRodolfo Martín Villa, de 87 anys, renuncia a la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona, segons un comunicat que l'exgovernador civil franquista ha enviat a l'agència Europa Press. La decisió de Martín Villa arriba un dia després de la sentència de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC ) que revocava la retirada de la distinció decidida per l'Ajuntament el març del 2017 amb les úniques abstencions del PP i Ciutadans.

Martín, que va ser ministre de l'Interior durant la Transició, va recórrer contra la retirada de la Medalla d'Or i va denunciar la mesura. El TSJC li va donar la raó dijous i va anul·lar la decisió de retirar-li el reconeixement que se li havia concedit el 1976, pocs mesos després de la mort de Franco. El govern municipal ja havia anunciat que no tenia cap intenció de deixar-ho estar i que obriria un nou expedient per fer efectiva la retirada de l'honor a qui defineix com un "criminal franquista", en paraules del regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, que va assegurar que la resolució que obligava a mantenir la medalla a Martín Villa "ens fa retrocedir 50 anys", fins a les sentències dirigides a "protegir la impunitat dels criminals franquistes".

Cs, que es va abstenir en la votació per retirar-li la medalla, es va posicionar ahir a favor d'acatar la resolució judicial: "La història no s'ha de revisar com es fa constantment des d'aquest Ajuntament", va dir el regidor taronja Paco Sierra.Tanmateix, la decisió de Martín Villa de renunciar a la medalla suposa un canvi de guió, i probablement la fi de l'afer. Segons el regidor de Ciutat Vella i Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, el fet que Martín Villa renunciï a la medalla després de la sentència és "un acte de poder, una demostració que segueix per damunt de la justícia". "Torna a ser una mostra impúdica i insultant de la impunitat del franquisme", diu Rabassa, constatant el rerefons fosc de la paradoxa de tot plegat: Martín Villa va recórrer a la justícia per no haver de retornar la medalla, i ara que la justícia li dona la raó decideix contradir-la i renunciar a la medalla.

stats