Memòria històrica

I ara Martín Villa renuncia a la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona

La decisió de l'exgovernador civil franquista arriba un dia després que el TSJC revoqués la retirada de la distinció aprovada pel consistori

ARA
2 min
Rodolfo Martín Villa

BarcelonaRodolfo Martín Villa, de 87 anys, renuncia a la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona, segons un comunicat que l'exgovernador civil franquista ha enviat a l'agència Europa Press. La decisió de Martín Villa arriba un dia després de la sentència de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que revocava la retirada de la distinció decidida per l'Ajuntament el març del 2017 amb les úniques abstencions del PP i Ciutadans.

Martín, que va ser ministre de l'Interior durant la Transició, va recórrer contra la retirada de la Medalla d'Or i va denunciar la mesura. El TSJC li va donar la raó dijous i va anul·lar la decisió de retirar-li el reconeixement que se li havia concedit el 1976, pocs mesos després de la mort de Franco. El govern municipal ja havia anunciat que no tenia cap intenció de deixar-ho estar i que obriria un nou expedient per fer efectiva la retirada de l'honor a qui defineix com un "criminal franquista", en paraules del regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, que va assegurar que la resolució que obligava a mantenir la medalla a Martín Villa "ens fa retrocedir 50 anys", fins a les sentències dirigides a "protegir la impunitat dels criminals franquistes".

Cs, que es va abstenir en la votació per retirar-li la medalla, es va posicionar ahir a favor d'acatar la resolució judicial: "La història no s'ha de revisar com es fa constantment des d'aquest Ajuntament", va dir el regidor taronja Paco Sierra.Tanmateix, la decisió de Martín Villa de renunciar a la medalla suposa un canvi de guió, i probablement la fi de l'afer. Segons el regidor de Ciutat Vella i Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, el fet que Martín Villa renunciï a la medalla després de la sentència és "un acte de poder, una demostració que segueix per damunt de la justícia". "Torna a ser una mostra impúdica i insultant de la impunitat del franquisme", diu Rabassa, constatant el rerefons fosc de la paradoxa de tot plegat: Martín Villa va recórrer a la justícia per no haver de retornar la medalla, i ara que la justícia li dona la raó decideix contradir-la i renunciar a la medalla.

stats